Σε διευκρινιστική δήλωση προχώρησε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αρχικές του δηλώσεις περί 16ωρης εργασίας, με τους ειδικούς να μιλούν στην ΕΡΤ, σχετικά με το τι μπορεί να επιφέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Ο Δημήτρης Κουτούκης, γ.γ. πανελλήνιας ομοσπονδίας εργαζομένων επισιτισμού τουρισμού, είπε πως επιστρέφουμε σε ζοφερές εποχές των εργασιακών δικαιωμάτων μας με τη θέσπιση 16ωρης εργασίας.
«Πριν λίγες μέρες σε συνάντηση που είχαμε μεταξύ ομοσπονδία μου που εκπροσωπούσε μαζί με τον πρόεδρο, μας είπε ότι θα προσπαθήσει να πέσει η ανεργία κάτω του 10% για να αποδεσμευτούν οι τριετίες μας. Πώς θα πέσει η ανεργία κάτω του 10% όταν ένας εργαζόμενος καλείται να δουλεύει δύο οκτάωρο. Πότε αυτός ο εργαζόμενος θα ξεκουραστεί. Τι υπηρεσίες θα παρέχει. Ξέρετε, υπάρχει το Προεδρικό Διάταγμα 88 του 1999 που προβλέπει ρητά, ορίζει ρητά ότι στο εικοσιτετράωρο πρέπει να υπάρχει έντεκα ώρες ανάπαυση του εργαζόμενου οχτώ και οκτώ 16 και έντεκα που είναι το εικοσιτετράωρο», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθηνών δήλωσε πως: «Έχουν γίνει αγώνες, ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων όπως εγώ, ξεκινήσαμε από εργαζόμενοι, άρα δικαιώματα τα οποία έχουν κατοχυρωθεί με αγώνες, δεν μπορούν να αλλάξουν, είναι διαφορετικό ότι χρειάζεται να κάνει κάποιες υπερωρίες σε εργαζόμενους μια, δυο, τρεις ώρες γιατί επιτάσσεται λόγω της δουλειάς και άλλο πράγμα να νομιμοποιήσει τα δύο οχτάωρο. Σε κάθε περίπτωση και εμείς είμαστε αντίθετοι με αυτό.
Είναι βάρβαρο, όντως την εποχή που η Ευρώπη ψάχνει να βγει το τετραήμεροτο εμείς δεν μπορούμε να μιλάμε για 16 ωρο. Εμείς διαφωνούμε και διαφωνούμε γιατί πρακτικά αυτό δεν μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα γιατί οδηγεί την κοινωνία προς τα πίσω».
Τι σημαίνει η διευκρίνιση Γεωργιάδη
Ο Άδωνης Γεωργιάδης προχώρησε σήμερα και σε νέα διευκρίνηση σχετικά με το νονοσέχδιο, όπου ανέφερε πως: «Στο σχέδιο νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα. Ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το Προεδρικό Διάταγμα 88 του 1999 περί των ελάχιστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των έντεκα συνεχών ωρών. Το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται εργαζόμενος».
Ο εργατολόγος κ. Διονύσης Ρίζος, εξήγησε στην ΕΡΤ, τι ακριβώς σημαίνει αυτή η διευκρίνιση του υπουργού.
«Καταρχάς αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι το γεγονός ότι κάθε διάταξη πρέπει να την βλέπουμε όταν έρχεται προς διαβούλευση και συζήτηση. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την διάταξη. Έχουμε ένα γενικό πλαίσιο», είπε.
Εξήγησε ότι: «Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιβάλλει κάτι αυτή τη στιγμή. Η Ευρωπαϊκή οδηγία ρύθμισης της απασχόλησης, όπως ήταν και η περσινή οδηγία που προσαρμόστηκε με τον νόμο Χατζηδάκη, δεν αναφέρει πουθενά ότι υποχρεούσαι έχεις τη δυνατότητα να απασχόληση οκτάωρο σε δύο εργοδότες. Έρχεται να ρυθμίσει ένα πλαίσιο περί απασχόλησης σε πολλαπλούς εργοδότες, δηλαδή τη δυνατότητα ενός εργαζομένου να κινείται στον ιδιωτικό τομέα μέσα από την απασχόληση σε περισσότερους από έναν εργοδότες.
Αυτή η ρύθμιση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκρουστεί με κανόνες αναγκαστικού δικαίου της εργατικής νομοθεσίας που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και οι οποίοι κανόνες ορίζουν ότι η πλήρης απασχόληση είναι οκτάωρη. Η συνέχιση της απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη ή σε παρόμοιο εργοδότη που έχει τη βάση του στην ίδια έδρα ή σε ίδιο αντικείμενο θεωρείται υπερεργασία ή υπερωρία και η απασχόληση σε δεύτερη δουλειά, δεν μπορεί να γίνεται για οκτάωρο».
Αναλυτικά όσα είπαν στην ΕΡΤ:
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr