Η Τρόικα μπλόκαρε την εδώ και μήνες αναμενόμενη ευνοϊκή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι «οι δόσεις που προβλέπουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις είναι αρκετές». Μπορεί να έχει δίκιο ως προς τον αριθμό των δόσεων, αλλά δεν έχει δίκιο ως προς τους όρους. Εκείνο που δεν είναι αρκετό ή μάλλον λειτουργικό είναι οι όροι ένταξης σε αυτές, οι οποίοι και πρέπει να ανοίξουν. Η υπερφορολόγηση, η ανεργία, η ύφεση, η μείωση των μισθών, η πτώση της κατανάλωσης και η αδυναμία πάταξης της ακρίβειας έχουν στεγνώσει από ρευστότητα τα νοικοκυριά που προτιμούν να πληρώνουν τις τράπεζες παρά το κράτος. Διότι και τους δύο δεν μπορούν. Έτσι, πολύ σύντομα ο υπουργός θα βρεθεί μπροστά στο να στερηθεί έσοδα ή να υποχρεωθεί για νέες ενέσεις δισεκατομμυρίων προς τις τράπεζες.
Έμπειροι φοροτεχνικοί επισημαίνουν ότι οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των 12 περίπου δισεκ. ευρώ προς το Δημόσιο που προστέθηκαν μέσα σε έντεκα μήνες το 2012 θα υπερδιπλασιασθούν το 2013, καθώς οι νέες φορολογίες δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν από ένα μεγάλο αριθμό φορολογουμένων.
Η πρώτη ισχύουσα ρύθμιση του Ν. 3888/2010 προβλέπει 48 δόσεις με μείωση των προσαυξήσεων, εφόσον όμως ο οφειλέτης προκαταβάλει τις πρώτες 26 δόσεις! Η δεύτερη ρύθμιση του Ν. 2648/1998 προβλέπει την τακτοποίηση της συνολικής οφειλής με 26 έως 48 δόσεις χωρίς μείωση των προσαυξήσεων. Εάν όμως κάποιος πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες μπορεί να τύχει κάποιων μειώσεων. Αυτές είναι ρυθμίσεις της εποχής των παχιών αγελάδων. Αν δεν θέλει ο υπουργός να βρεθεί μπροστά σε νέα δημοσιονομικά αδιέξοδα, καλό είναι να ξαναδεί τους όρους των ρυθμίσεων…