Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Τι συζήτησαν οι δύο … Πάπες;

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ένας νεοεκλεγείς Πάπας γευμάτισε με τον προκάτοχό του. Έτσι τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης έδωσαν διάσταση ιστορικής σημασίας στη συνάντηση που είχε το Σάββατο ο Πάπας Φραγκίσκος με τον προκάτοχό του, τον επίτιμο ποντίφικα Βενέδικτο, στη θερινή παπική κατοικία στο Καστέλ Γκαντόλφο, στα περίχωρα της Ρώμης.

Η δημόσια τηλεόραση Rai μετέδωσε εικόνες από τον θερμό εναγκαλισμό του πρώην και του νυν προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο Πάπας Φραγκίσκος πήγε με ελικόπτερο στο Καστέλ Γκαντόλφο.

«Είμαστε αδέλφια», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος προσευχήθηκε μαζί με τον Γιόζεφ Ράτσιγκερ στο παρεκκλήσι της έπαυλης του Καστέλ Γκαντόλφο, που απέχει τριάντα χιλιόμετρα από την ιταλική πρωτεύουσα.

Η επίσημη συνάντησή τους διήρκεσε 45 λεπτά και, όπως τονίζουν οι αναλυτές, στα θέματα συζήτησης συμπεριλήφθηκε και το σκάνδαλο Vatileaks , με την κλοπή προσωπικών εγγράφων του γερμανού επίτιμου ποντίφικα, πριν από ένα χρόνο.

Το Βατικανό δεν έδωσε πολλές πληροφορίες για τη συνάντηση. Σύμφωνα με πηγές του ιταλικού Τύπου, ο Βενέδικτος φέρεται να παρέδωσε στον διάδοχό του ένα φάκελο 300 σελίδων με θέμα την όλη πραγματικότητα και τα προβλήματα της Αγίας Έδρας. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία αυτή.

Ανεξάρτητα από το εάν ευσταθεί ή όχι η πληροφορία για το φάκελο των 300 σελίδων, είναι βέβαιο πως ο νέος Πάπας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια «κληρονομιά» που αφορά σε εκτεταμένα σεξουαλικά και οικονομικά σκάνδαλα. Ο τρόπος που θα διαχειριστεί αυτή την «κληρονομιά», δηλαδή αν θα επιλέξει να βγουν αλήθειες στο φως ή αν θα μείνουν θαμμένες σε εμπιστευτικούς φακέλους, θα δείξει και τίνος προστάτης είναι τελικά ο νέος Πάπας. Των «φτωχών και των αδυνάτων» όπως λένε όλα τα παγκόσμια media σήμερα ή του κατεστημένου του Βατικανού και των «κλαδιών» του σε όλο τον κόσμο;

Το ευαγγέλιο πάντως σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σαφές: «Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν, καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων