Η πολιτική πόλωση που προκάλεσε το αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ έχει ρίξει ήδη τη βαριά σκιά του πάνω στην βαρύτατα τραυματισμένη ελληνική οικονομία. Το ερώτημα που έθεταν μάνατζερ, τραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες χθες το μεσημέρι ήταν ένα: «πάμε για εκλογές;». Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στην άποψη πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα ευχόταν να τον έριχναν οι κυβερνητικοί του εταίροι και να πήγαινε σε εκλογές, άσχετα αν, όπως διαρρέει το Μαξίμου, μάλλον δεν θα το αποτολμήσουν. Πάντως, το σοκ της ΕΡΤ διαπερνά όλη την επιχειρηματική αγορά, καθώς εκτιμάται ότι μπήκαμε και πάλι σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας.
Από την άλλη, η πρόβα αποφασιστικότητας σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις ήταν απόλυτα αναγκαία για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά μετά την ψυχρολουσία της ΔΕΠΑ και την έκθεση του ΔΝΤ, ώστε να πείσει τους πιστωτές ότι και σταθερός είναι και αποφασισμένος. Η επιλογή για της ΕΡΤ για το ρόλο της «Ιφιγένειας» σίγουρα θα γινόταν πρώτο θέμα και θα έδειχνε στο εξωτερικό ένα πρωθυπουργό που δεν τον σταματάει τίποτε, ενώ θα υποχρέωνε ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να καταπιούν τη γλώσσα τους. Η ΕΡΤ λύνει και το πρόβλημα με την τρόικα που ζητούσε επιτακτικά να μπει λουκέτο σε δημόσιο οργανισμό και να αποχωρήσουν άμεσα οι πρώτοι 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Από την ΕΡΤ φεύγουν 2.656.
Η «πτώση» της ΕΡΤ ανοίγει το δρόμο στην κυβέρνηση Σαμαρά και για άλλες ριζικές παρεμβάσεις σε ζημιογόνα πεδία του Δημοσίου. Η κυβέρνηση πρέπει να αντισταθμίσει τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν γίνονται με τομές στο κράτος. Και αυτό φαίνεται ότι θα επιχειρήσει να κάνει ο κ. Σαμαράς.
Αν όμως κάτι δεν πάει καλά και πέσει η κυβέρνηση, οι επιχειρηματίες λένε δύο πράγματα: πρώτον, ότι η οικονομία δεν αντέχει εκλογές, ειδικά μέσα στην τουριστική σεζόν και δεύτερον, επειδή δεν ξέρεις τι έκτρωμα μπορεί να βγάλει η κάλπη, καλό είναι να υπάρξει νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή.