Από τη χθεσινή ακρόαση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την έγκριση της τοποθέτησης του νέου Πρόεδρου της ΔΕΗ, έγινε σαφές ότι ο Μανώλης Παναγιωτάκης δεν επιλέχθηκε τυχαία από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, καθώς έχουν τις ίδιες «κόκκινες γραμμές», ίδιο σκεπτικό για βασικά ζητήματα, ενώ γνωστοποίησε πως σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της επιχείρησης.
Η τοποθέτηση του κ. Παναγιωτάκη στη θέση του επικεφαλής της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καταψηφίστηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΚΕ, ενώ Χρυσή Αυγή, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν παρών. Σήμερα, υπενθυμίζεται, ότι κατά τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ θα εγκριθεί από τους μετόχους ο νέος πρόεδρος.
Το άλλο του μισό στην…. ενέργεια φαίνεται να βρήκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο πρόσωπο του νέου Πρόεδρου της ΔΕΗ, καθώς είναι κατά της πώλησης ενεργειακών εταιρειών, τα έψαλε στη ΡΑΕ για το ρόλο της, δεν είναι υπέρ των τροφείων και τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας και υπέρ των προσλήψεων στην εταιρεία. Σε σχέση με τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο νέος πρόεδρος σημείωσε πως «τιμολογιακή μείωση μπορεί να υπάρξει όταν γίνει μείωση του κόστους παραγωγής».
Σχετικά με το λιγνίτη, προανήγγειλε επέμβαση στο κόστος καυσίμου με την αύξηση της συμμετοχής του, καθώς όπως είναι “το εθνικό μας καύσιμο, μ’ αυτό μας έχει προικίσει η φύση σαν χώρα, γλιτώνουμε με τη χρήση του εισαγόμενα καύσιμα- αλλά η συμμετοχή του έχει μειωθεί από το 78% όπου βρισκότανε πριν 10 χρόνια, στο 45%».
Σε ό,τι αφορά τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ο κ. Παναγιωτάκης παρατήρησε πως «τόσο απ’ το θεσμικό της πλαίσιο, όσο και απ’ τη λειτουργία της, η ΡΑΕ έχει ξεφύγει απ’ τον βασικό της στόχο που είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των καταναλωτών: Ο ανταγωνισμός είναι εργαλείο για να πετύχουμε την εξυπηρέτηση των καταναλωτών- δεν είναι αυτοσκοπός. Η ΡΑΕ τον έχει κάνει αυτοσκοπό και αυτό το έχουμε πληρώσει με τεράστιες ανατιμήσεις». Υπάρχουνε πολλά περιθώρια για να επανατοποθετηθεί και επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος της ΡΑΕ, χωρίς να χάσει την ανεξαρτησία της, υποστήριξε. Για παράδειγμα «ο έλεγχος άρθρο-άρθρο και δαπάνη-δαπάνη, που έκανε το 2009 στον προϋπολογισμό της ΔΗΕ, ήταν χρήσιμος. Ένας τέτοιος ρόλος σε φυσικά μονοπώλια, είναι χρήσιμος» συμπλήρωσε.
Επιπροσθέτως, τάχθηκε κατά της πρόσφατης συλλογικής σύμβασης που υπέγραψε η ΓΕΝΟΠ με την διοίκηση της ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι ΔΕΗ έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες της τάξης 38% και η πλειοψηφία εργάζεται σκληρά. Κάποια στιγμή πρέπει να αποκατασταθεί η αγοραστική δύναμη. Προσωπικά δεν είμαι υπέρ του τροφείου σε αυτή την συγκυρία…». Αναφορικά με την προσαύξηση της αμοιβής βάρδιας για τους συνδικαλιστές, υπογράμμισε πως «δεν θα έπρεπε να μπει στη συλλογική σύμβαση, γιατί κάνει πολύ αρνητική εντύπωση: το θέμα αφορά 4-5 άτομα, εκλεγμένους συνδικαλιστές, που πήγαν στο δικαστήριο και δικαιώθηκαν. Μπορούσε να το αποδώσει κατευθείαν η διεύθυνση του λογιστηρίου. Τα δύο ευρώ που παρακρατούνται υπέρ της ΓΕΝΟΠ, ωστόσο, είναι για να τελειώσει η νοσηρή κατάσταση από το δυσβάστακτο χρέος της ΓΕΝΟΠ προς τη ΔΕΗ -ένα χρέος που εμποδίζει τη σωστή συνδικαλιστική δραστηριότητα που ωφελεί και την ίδια την επιχείρηση». Σε ότι ακόμη αφορά στην πρόσφατη Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το προσωπικό ΔΕΗ, ανεξάρτητα από την προσωπική του άποψη για το τροφείο, δήλωσε στην επιτροπή της Βουλής ότι ανάλογες ΕΣΣΕ πρέπει να συναφθούν και στις θυγατρικές του Ομίλου για λόγους ίσης μεταχείρισης του προσωπικού». Επίσης, εξήγησε πως είναι καθαρά κυβερνητική υπόθεση το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της τύχης του 17% της εταιρίας που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο τάχθηκε κατά, με τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη να παρεμβαίνει και να τονίζει ότι καμία από τις δημόσιες ενεργειακές επιχειρήσεις δεν πρόκειται να πωληθεί.
Παράλληλα, παρουσιάστηκε υπέρ της αύξησης του προσωπικού της εταιρείας, αλλά και ανάπτυξης της εταιρείας “ΔΕΗ Ανανεώσιμες”, όπως έχει αναφέρει αρκετές φορές και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και τόνισε την ανάπτυηγ των ΑΠΕ στη χώρα. Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ διαπίστωσε πως «με κάποιες άστοχες επιλογές, η ευλογία της χώρας μας που λέγεται ήλιος, κοντεύει να μετατραπεί σε άχθος- κι αυτό διότι στην Ελλάδα το κόστος της μεγαβατώρας από ανανεώσιμες πηγές έχει φτάσει να είναι πάνω από 300 ευρώ, ενώ στη Γερμανία είναι κάτω από 200, και στην Κύπρο 74-95 ευρώ».
Ο κ. Παναγιωτάκης ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση προκειμένου όσοι χρωστούν στην ΔΕΗ να μην μπορούν να αλλάζουν προμηθευτή, καθώς όπως είπε «διάφορες εταιρίες εντοπίζουν πελάτες της ΔΕΗ που χρωστούν τους παίρνουν στο δικό τους δίκτυο και οι πελάτες αφήνουν τα χρέη τους στην εταιρία μας». Αναφορικά με την εισπραξιμότητα των οφειλών προς τη ΔΕΗ ΑΕ ύψους 1.8 δισ. ευρώ ο υποψήφιος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης δήλωσε κατά την ακρόαση του στην επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής ότι το σύνολο σχεδόν των οφειλών αυτών είναι διεκδικήσιμο. Ειδικότερα τα 290 εκατ. της Χαμηλής Τάσης και τα 65 εκατ. της Μέσης Τάσης αφορούν σε πελάτες ληξιπρόθεσμους για πρώτη φορά και αναμένεται να εξοφληθούν. Τα λοιπά η επιχείρηση θα τα διεκδικήσει με κάθε νόμιμο μέσο συμπεριλαμβανομένου και του μέτρου των αποκοπών, σε συνάρτηση και με την οικονομική και κοινωνική κατάσταση των οφειλετών. Ο κ. Παναγιωτάκης επισήμανε ότι ήδη έχει δώσει εντολή «να γίνει καταγραφή των οφειλετών με βάση την κατανάλωση και τα τετραγωνικά γιατί υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν” και σε αυτούς, όπως είπε, “θα κόψουμε το ρεύμα”.