Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Έντονο ενδιαφέρον προκαλεί η κινητικότητα από πλευράς Ρωσίας σε σχέση με την οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους, ISIS που έχει πάρει φρικτές διαστάσεις σε διεθνές επίπεδο. Ο προεδρικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε δηλώσεις στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων Interfax και Itar-Tass με τις οποίες αποκάλυψε πως ο Πούτιν συζητάει το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλες χώρες για την αντιμετώπιση του ισλαμικού κράτους.
Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Κατά τη διάρκεια τέθηκε το ζήτημα διεθνών συνεργασιών της Ρωσίας με σκοπό την επέμβαση στην εμπόλεμη ζώνη. «Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αντήλλαξαν απόψεις πάνω σε πιθανές μορφές συνεργασίας με εταίρους για ένα σχέδιο αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ο προεδρικός εκπρόσωπος Πεσκόφ. Ωστόσο δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες για το ποιες χώρες εξετάζονται ως πιθανοί αποδέκτες της Ρωσικής πρότασης.
Ήδη από εχθές σε διάφορα μέσα σχολιάζεται το γεγονός πως ο Ρώσος πρόεδρος είχε αντιταχθεί σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο έδαφος της Συρίας χωρίς την έγκριση του προέδρου Άσαντ, αντιπαραβάλλοντάς το με την τωρινή εξέλιξη στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας στο ζήτημα του ισλαμικού κράτους. Αυτός ο παραλληλισμός ωστόσο είναι αποπροσανατολιστικός και στην καλύτερη περίπτωση αφελής. Είναι πολύ πιθανόν στη συνεργασία που το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας σχεδιάζει να περιλαμβάνονται και τα κράτη στο έδαφος των οποίων οι τζιχαντιστές έχουν ανοίξει πόλεμο. Συνεπώς οι Ρώσοι δεν θα είναι τόσο αφελείς ώστε να πράξουν ενάντια στη στάση που είχαν κρατήσει στο πρόσφατο παρελθόν με τη Συρία.
Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα έπαιρνε μια πρωτοβουλία σαν αυτή μόνο για να προσφέρει τη βοήθειά του στις χώρες της μέσης Ανατολής που βιώνουν την φρίκη του ‘ιερού πολέμου’, μόνο και μόνο για να στηρίξει την ειρήνη στην περιοχή. Είναι επόμενο το να σκεφτούμε πως δράττει την εξαιρετική ευκαιρία ενός στρατιωτικού και διπλωματικού οργανισμού συνεργασίας που στο απώτερο μέλλον και με δεδομένη τη νίκη του ενάντια στο ισλαμικό κράτος θα αυξήσει στο έπακρο την γεωπολιτική επιρροή της Ρωσίας στη Μέση ανατολή αλλά και αλλού, όπως ακριβώς έκαναν στο παρελθόν οι ΗΠΑ με το ΝΑΤΟ. Αυτά βέβαια είναι ακόμη σχέδια επί χάρτου. Το άμεσο μέλλον θα δείξει ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του προέδρου της Ρωσίας.