Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Τί συμβαίνει στο Β. Πόλο; Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου!

Πρόβλημα αποτελούν οι ασυνήθιστες υψηλές θερμοκρασίες στις αρκτικές περιοχές πέριξ του Βορείου Πόλου, τόσο στη θάλασσα όσο και στην ατμόσφαιρα, οι οποίες εμποδίζουν τον σχηματισμό των πάγων. Σύμφωνα με στοιχεία από δορυφόρους και επίγειους μετεωρολογικούς σταθμούς, ένα περίεργο φαινόμενο συμβαίνει στον αρκτικό κύκλο. Η απάντηση που δίνουν οι επιστήμονες σε αυτό το παράξενο φαινόμενο είναι η κλιματική αλλαγή!

Οι αρκτικές θάλασσες εμφανίζουν υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, εμποδίζοντας τον σχηματισμό νέων πάγων και δημιουργώντας υποψίες ότι η κλιματική αλλαγή ίσως άρχισε ήδη να έχει χειρότερες επιπτώσεις των αναμενόμενων. Συνήθως, καθώς ο Ήλιος χάνεται στην κορυφή του βορείου ημισφαιρίου μετά τα μέσα Οκτωβρίου και η θερμοκρασία πέφτει λόγω της μείωσης της ηλιακής ακτινοβολίας, το νερό παγώνει και οι πάγοι αρχίζουν να επανακάμπτουν. Αυτό όμως φέτος, άλλαξε αφού ο αρκτικός πάγος που επιπλέει συνεχίζει να λιώνει σαν μην έπεσε ποτέ ο Ήλιος.

Η καθηγήτρια Τζένιφερ Φράνσις του αμερικανικού Πανεπιστημίου Ράντγκερς, σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ», δήλωσε ότι οι θερμοκρασίες του αέρα είναι έως 20 βαθμοί Κελσίου πάνω από τις αναμενόμενες για μήνα Νοέμβριο, ενώ των αρκτικών υδάτων σχεδόν τέσσερις βαθμοί μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες γι’ αυτή την εποχή.

Η κατάσταση αυτή θεωρείται πιθανό ότι θα επηρεάσει αρνητικά και τον καιρό της Ευρώπης, καθώς ο ζεστός αέρας θα σπρώχνει τον κρύο αέρα πιο νότια. Οι αρκτικοί πάγοι έχουν μειωθεί σε έκταση πάνω από 30% μέσα στα τελευταία 25 χρόνια, ενώ το 2017 η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει.. Αλλά και στην άλλη πλευρά της Γης, στην Ανταρκτική, οι πάγοι της θάλασσας λιώνουν πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων