Οι νέες πληροφορίες στον αρχαιολογικό και ιστορικό ορίζοντα της περιοχής της Λισού στα Χανιά, χρήζουν περαιτέρω έρευνας από τους αρχαιολόγους στην Κρήτη που ανακάλυψαν ένα αρχαίο ρωμαϊκό Ωδείο.
Στη νοτιοδυτική Κρήτη, σε έναν όρμο που περιβάλλεται από βουνά, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Λισσού. Μιας πόλης της οποίας τα αρχαιολογικά λείψανα είναι προσβάσιμα μόνο μέσω θαλάσσης ή με μεγάλη πεζοπορία.
Λόγω της απομόνωσης της, η Λισός δεν έχει εξερευνηθεί από τους αρχαιολόγους για αρκετές δεκαετίες.
Ωστόσο, η νέα δουλειά στη Λισό αποκάλυψε ένα ωδείο, παρόμοιο με ένα σύγχρονο αμφιθέατρο και ενδεικτικό της ευημερίας της πόλης, σύμφωνα με την Live Science.
Η Κατερίνα Τζανακάκη, αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Αρχαιοτήτων και Προϊστορικών και Κλασικών Μουσείων στην Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων, ηγήθηκε του νέου έργου και είπε στο Live Science ότι τα Ωδεία «χρησιμοποιούνταν για συνέδρια, λογοτεχνικούς και μουσικούς διαγωνισμούς ή θεατρικές παραστάσεις “.
Στην πρώτη φάση των ανασκαφών στο Ωδείο, η κα Τζανακάκη και η ομάδα της βρήκαν μέρος της σκηνής, 14 σειρές καθισμάτων και δύο θολωτούς πλευρικούς θαλάμους.
Το Ωδείο χρονολογείται από τη ρωμαϊκή περίοδο, μεταξύ του 1ου-4ου αιώνα μ.Χ., εποχή που το ιερό του Ασκληπιού στη Λισό μετατράπηκε σε πολιτικό κέντρο με νέο ψηφιδωτό δάπεδο και πορτρέτα των Ρωμαίων αυτοκρατόρων Τιβέριου και Δρούσου.
Δυστυχώς, το Ωδείο υπέστη σοβαρές ζημιές στην αρχαιότητα από ογκόλιθους που πιθανολογείται ως αποτέλεσμα ισχυρού σεισμού το 365 μ.Χ.
Δεδομένου ότι το ωδείο βρισκόταν δίπλα στο κέντρο της πόλης, η κ.Τζανακάκη εκτιμά ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως βουλευτήριο, δηλαδή κτίριο για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
Ενώ ο ακριβής ορισμός του νεοανακαλυφθέντος κτηρίου θα πρέπει να περιμένει μελλοντικές εργασίες, «η ανακάλυψη ενός κτιρίου δημόσιας υπηρεσίας σε κεντρικό σημείο της αρχαίας πόλης, κοντά στον ναό του Ασκληπιού, προσθέτει νέες πληροφορίες στον αρχαιολογικό και ιστορικό ορίζοντα της περιοχής». , σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Μελλοντικές εργασίες θα βοηθήσουν την κ.Τζανακάκη να προσδιορίσει εάν υπήρχε εξωτερικός τοίχος που να υποστηρίζει το Ωδείο και αυτή η ανακάλυψη θα επηρεάσει τις εργασίες αποκατάστασης.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η αρχαία Λισσός κατοικήθηκε πολύ πριν το όνομά της μπει στα βιβλία της ιστορίας τον 4ο αιώνα π.Χ. Η θέση του πέρα στη Μεσόγειο έναντι της Κυρήνης, μια σημαντική αρχαία ελληνική πόλη στη σημερινή Λιβύη, πιθανότατα σήμαινε ότι η πόλη ήταν ένας σημαντικός σταθμός στους εμπορικούς δρόμους της Μεσογείου.
Οι κατασκευές από διαφορετικές χρονικές περιόδους στη Λισό διατηρούνται σχετικά καλά, όπως ένας μοναδικός ναός αφιερωμένος στον Ασκληπιό, τον αρχαίο Έλληνα θεό της ιατρικής, μια κατοικημένη περιοχή, ένα εντυπωσιακό νεκροταφείο με διώροφους τάφους, ρωμαϊκά λουτρά και χριστιανικές εκκλησίες. Οι αρχαιολόγοι έχουν πλέον προσθέσει ένα ωδείο σε αυτόν τον κατάλογο δομών, μετά την πρώτη ανασκαφή στη Λισό εδώ και πάνω από μισό αιώνα.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Λισσού παραμένει ανοιχτός στο κοινό. Είναι προσβάσιμο δια θαλάσσης με ένα πλοιάριο ή με πεζοπορία 2 ωρών από την κοντινή πόλη της Σούγιας(ενότητα Χανίων).