Για το Σάββατο του Λαζάρου ή μια μέρα πριν, μετατίθεται κατά πάσα πιθανότητα η ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προφορών για τη ΔΕΠΑ και το ΔΕΣΦΑ η οποία αρχικά είχε οριστεί για τις 12 Απριλίου. Τυπικά ως δικαιολογία θα διατυπωθεί η αλλαγή προέδρου στο ΤΑΙΠΕΔ, με την τοποθέτηση του Στέλιου Σταυρίδη στη θέση του παραιτηθέντα Τάκη Αθανασόπουλου.
Ωστόσο η παράταση των 15 ημερών, θεωρείται ως ακόμη μία ευκαιρία στους υποψήφιους εκ Ρωσίας επενδυτές, να τα βρουν με ευρωπαϊκές εταιρείες «εγνωσμένου κύρους» και «λευκού ποινικού μητρώου» και να καταθέσουν από κοινού προσφορά. Ίσα – ίσα για να “κλείσουν στόματα”, καθώς μέχρι στιγμής ο πρώτος γύρος επαφών δεν είχε αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση και άσχετα με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στην Αθήνα, σίγουρο είναι ότι η Ελληνική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει την τυπική διαδικασία, μέχρι και την ανακήρυξη πρώτου και δεύτερου πλειοδότη με βάση τις οικονομικές προσφορές που θα κατατεθούν και θα ανοιχτούν.
Από κει και πέρα, το παιχνίδι θα το πάρει στα χέρια της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι γενικές διευθύνσεις της οποίας για τον ανταγωνισμό και την ενέργεια, θα πρέπει να εκφέρουν γνώμη για την εξαγορά της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ. Πρώτον για το κατά πόσον δεν παραβιάζεται η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία ( ποσοστό συγκέντρωσης σε μία αγορά, δημιουργία συνθηκών σε επιμέρους αγορές που ευνοούν εταιρείες με υπερδεσπόζουσα θέση κλπ ) και δεύτερον κατά πόσο με τις εξαγορές θα πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στις αγορές, ώστε η δομή των εταιρειών να συμμορφώνεται πλήρως στις απαιτήσεις των ενεργειακών οδηγιών.
Κανείς δεν πιστεύει ότι η διαδικασία αυτή θα λήξει γρήγορα. Το θέμα όμως είναι άλλο και το αντιμετωπίζει έντονα η Gazprom. Με την κατάθεση της δεσμευτικής προσφοράς της, θα πρέπει να καταθέσει και εγγυητική επιστολή ως ποσοστό του ύψους της προσφοράς, που υπολογίζεται σε πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει θέσει ως όρο, ο υποψήφιος αγοραστής να χάνει την εγγυητική επιστολή, σε περίπτωση που η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταβίβαση, συνοδεύεται από όρους τους οποίους δεν κάνει δεκτούς. Όπως δε ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, αυτό το θέμα ήταν από τα κυριότερα που συζήτησε ο Αλεξέι Μίλερ με τον Αντώνη Σαμαρά. Κανείς δεν γνωρίζει τι απάντηση έλαβε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού αερίου και άνθρωπος του Πούτιν. Το βέβαιο είναι ότι με τον αποφασιστικό ρόλο που έχουν τα υπερεθνικά όργανα σε παρόμοιες τις περιπτώσεις, διευκολύνουν την ελληνική κυβέρνηση που έχει βρεθεί μεταξύ διασταυρούμενων πυρών.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής εταιρείας που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον εξαγοράς κρατικής εταιρείας, όσο διαρκεί η διαγωνιστική διαδικασία, από πολλούς θεωρείται ως μεγάλο unfair, αφού αφήνει περιθώρια για σχόλια και υποψίες ότι γίνονται συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.