Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Ένα από τα βασικότερα ζητήματα που συζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Μάριο Ντράγκι ήταν το αίτημά του για άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και της παροχής ELA. Από ότι έχει γίνει γνωστό η απάντηση από τη Φρανκφούρτη ήταν αρνητική ως προς την παροχή 3 δις παραπάνω ρευστότητας, αφού σύμφωνα με τον κανονισμό η παροχή πρέπει να ανταποκρίνεται στα ενέχυρα που έχουν διαθέσιμα οι τράπεζες. Το επίπεδο ρευστότητας θα κρατηθεί σταθερό.
Όσον αφορά τη συνομιλία Τσίπρα – Λαγκάρντ, το Bloomberg επικαλείται ανακοίνωση του ΔΝΤ που αναφέρει ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ πρόσφερε στην Ελλάδα τεχνική βοήθεια, ενώ κατέστησε σαφές ότι το Ταμείο δεν μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα προς τη χώρα, λόγω της ληξιπρόθεσμης οφειλής της 30ης Ιουνίου. Παράλληλα, σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές συζητήθηκε η ανάγκη μίας βιώσιμης λύσης που να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Πριν από τη συνομιλία η Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι «το ΔΝΤ λαμβάνει υπ’ όψιν το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Ελλάδα. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε σε ετοιμότητα να βοηθήσουμε την Ελλάδα αν αυτό μας ζητηθεί».
Δεν θα μας χαριστεί τίποτα. Είναι φανερό ότι όσο και αν οι θεσμοί πιέστηκαν από το δημοψήφισμα να επανέλθουν σε διαπραγματεύσεις αμέσως, αυτό δεν θα επηρεάσει και τις θέσεις τους οι οποίες ενδέχεται να σκληρύνουν ακόμη περισσότερο. Είναι σημαντικό ότι η κυβέρνηση θα εκμεταλευτεί τις διαφωνίες ανάμεσα σε ΔΝΤ και ευρωπαίους για να περάσει κάποιες από τις θέσεις της, όμως οι διαφωνίες αυτές δυσχεραίνουν εξαιρετικά τη συμφωνία όσο και αν προσπαθεί να δειχθεί ότι είναι κυβέρνηση που βάζει εμπόδια.