Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Τι θα γίνει με τη δόση;

Αγωνία επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών για την εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισεκ. ευρώ που έχει εγκρίνει το EuroWorking-Group. Κι αυτό γιατί παρουσιάστηκε «τεχνικό πρόβλημα» το οποίο συνίσταται στην προϋπόθεση της απόλυσης 2.000 εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Αν τα λεφτά δεν μπουν σήμερα στο ταμείο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα πρέπει να ρωτήσει την Τρόικα «γιατί;», επικαλούμενος τις απολύσεις της ΕΡΤ.

Οπότε το πράγμα περιπλέκεται, γιατί όλη η Ευρώπη έχει σοκαριστεί με το κλείσιμο της ΕΡΤ, που σημαίνει ότι η Τρόικα θα ζητήσει άλλες απολύσεις από άλλο φορέα… Άλλωστε είναι μάλλον προφανές ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφανθεί ότι η Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου δεν στέκει, άρα οι δυόμισι χιλιάδες απολύσεις δεν υπάρχουν…

Στο τραπέζι των συζητήσεων του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να τεθούν ο ΦΠΑ στην εστίαση, οι φόροι σε ακίνητα και αγροτεμάχια και φυσικά οι εξελίξεις στην ΕΡΤ.

Η συνάντηση Στουρνάρα – Τόμσεν την Παρασκευή δεν έδωσε οριστικές αποφάσεις με τους εκπροσώπους ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ προκειμένου να κρίνουν ως αναγκαία μεταρρυθμιστική κίνηση τη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ, η οποία αναμένεται να «λύσει τα χέρια» της κυβέρνησης και των εταίρων στο επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων. Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ διευκολύνει την κυβέρνηση στους χειρισμούς της όσον αφορά στο Δημόσιο και την αναδιάρθρωσή του. Αλλά αυτά είναι λόγια που οι τροϊκανοί δεν πολυκαταλαβαίνουν… οπότε η δόση με ρήτρα ΕΡΤ δεν περπατάει και μάλλον θα χρειαστούν άλλες 2000 απολύσεις.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων