Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Τι θα γίνει με τις άδειες των ΑΠΕ;

Μετά τις υπερεπενδύσεις σε άδειες για μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών, επιτέλους φτάσαμε στη φάση της αποεπένδυσης. Ο λόγος απλός. Εξέλειπαν οι λόγοι που ένας επενδυτής ή «επενδυτής» κρατούσε μία άδεια, αφού οι πιθανότητες να μετατραπεί σε μονάδα ελαχιστοποιούνται, και κυρίως έπεσαν κατακόρυφα και οι τιμές στο άτυπο χρηματιστήριο αδειών. Μαζί με όλα αυτά, τα μέτρα που προωθεί το ΥΠΕΚΑ, δηλαδή επιβολή τέλους για κάθε άδεια που δεν υλοποιείται 3 χρόνια μετά την έκδοσή της, δεν αφήνουν περιθώρια να περιμένει κανείς κάτι καλύτερο, κρατώντας ανενεργές άδειες για μονάδες ΑΠΕ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το ξεκαθάρισμα του τοπίου, ζητούν και οι ίδιοι οι συλλογικοί επιχειρηματικοί φορείς των ΑΠΕ. Στο μόνο σημείο που διαφωνούν με την Κυβέρνηση, είναι η διαδικασία αποσυμφόρησης. Επιμένουν δηλαδή ότι η ισχύουσα νομοθεσία, επιτρέπει στη Ρυθμιστική Αρχή να «καθαρίσει» τα αρχεία από ανενεργές άδειες που δεν έχουν καμία προοπτική υλοποίησης. Μάλιστα τονίζουν ότι ήδη οι ίδιες οι εταιρείες εκκαθαρίζουν τα χαρτοφυλάκιά τους, ζητώντας την ακύρωση αδειών που έχουν λάβει, εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν πρόσφατα, μέσα στο 2012 εταιρείες μέλη του Ελληνικού Συνδέσμου ΑΠΕ-ΕΣΗΑΠΕ, ακύρωσαν άδειες ισχύος 260 μεγαβάτ, ενώ μόνο μία εταιρεία, η γαλλική EDF Energie Nouvelles, ακύρωσε άδειες 100 μεγαβάτ σε αιολικά.

Το θέμα είναι ότι μόνο σε αιολικά, οι άδειες που έχουν δοθεί ξεπερνούν τα 27.000 μεγαβάτ, ενώ λίγο μικρότερο είναι το νούμερο για τα φωτοβολταϊκά. Με δεδομένο ότι στο άμεσο μέλλον για λόγους οικονομικούς και τεχνικούς δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί πάνω από το ένα τέταρτο–ένα πέμπτο των αδειών, το βάρος της εκκαθάρισης των αδειών πέφτει στη ΡΑΕ. Μόνο που η ΡΑΕ, μετά τα πρόσφατα μέτρα περικοπών αποδοχών κλπ, χάνει συνεχώς στελέχη που μεταπηδούν στον ιδιωτικό τομέα, και όχι αρχείο δεν μπορεί να εκκαθαρίσει, αλλά μετά δυσκολίας ανταποκρίνεται στις τρέχουσες υποχρεώσεις της.

Ως κατάληξη, οι επιχειρήσεις προτείνουν οι ίδιες να προσφέρουν στην Αρχή, προσωπικό και μέσα, ειδικά για το σκοπό αυτό. Η λύση μπορεί να ακούγεται και να είναι λογική, αλλά ποιος ακούει τα σχόλια.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων