Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Τι θα γίνει με τις Κυριακές;

Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ή έστω κάποιες Κυριακές το χρόνο, έχει ανασυρθεί ουκ ολίγες φορές από το μαγικό συρτάρι των δράσεων, μέτρων και διαρθρωτικών αλλαγών, που αρκετοί υπουργοί Ανάπτυξης ήλπιζαν ότι θα θέσουν σε εφαρμογή.

Το βασικό επιχείρημα ήταν σχεδόν πάντοτε πανομοιότυπο και αναφερόταν στην τόνωση της αγοράς και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτή, συν το γεγονός ότι προβάλλονταν κάθε φορά και η αντίστοιχη εμπειρία του εξωτερικού.

Τελευταία φορά, το θέμα ανακινήθηκε περίπου τέτοια εποχή το 2008, αλλά δυστυχώς για άλλη μια φορά δεν υιοθετήθηκε, αφού οι αντιδράσεις ήταν για άλλη μια φορά ισχυρές. Εθεωρείτο ως ένα μέτρο που θα δημιουργούσε σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις ή τα εμπορικά κέντρα, που οικονομικά διέθεταν μεγαλύτερη ευρωστία έναντι των μικρότερων επιχειρήσεων, και θα μπορούσαν ευκολότερα να λειτουργούν Κυριακές.

Τώρα, είναι η σειρά του Κ. Χατζηδάκη, από τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης, να επαναφέρει το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων κάποιες Κυριακές το χρόνο.

Για να δούμε θα λάβει σάρκα και οστά αυτή τη φορά;

Σαφέστατα πρόκειται για μια πρωτοβουλία που διευκολύνει τον καταναλωτή και (ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού θέλουμε να ελπίζουμε) συμβάλει στην οικοδόμηση ενός διαφορετικού μοντέλου στην αγορά, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ωστόσο στην παρούσα χρονική συγκυρία δεν θα πρέπει να ελπίζει κανείς εκεί στο υπουργείο Ανάπτυξης ότι θα συμβάλει και στην τόνωση της αγοράς. Διότι πολύ απλά το διαθέσιμο εισόδημα εξανεμίζεται με ταχύτατους ρυθμούς, όπως μαρτυρούν και τα χιλιάδες δεκάδες λουκέτα που έχουν μπει στα εμπορικά καταστήματα, με οδυνηρές συνέπειες στην απασχόληση. Μόνο φέτος χάθηκαν 93.500 θέσεις εργασίας από το κομμάτι των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.

Αυτό που θα συμβεί όπως παρατηρούν οι παίζοντες στα δάχτυλα τα ζητήματα του εμπορίου, είναι ότι η λειτουργία κάποιες Κυριακές το χρόνο, απλά θα «αποσπάσει» τζίρο από τις άλλες ημέρες της εβδομάδας και δε θα προσθέσει νέες πωλήσεις. Όπως επίσης θα μεταφέρει μερίδια από τις μικρότερες επιχειρήσεις προς τις μεγαλύτερες.

Οι αντιδράσεις θα πρέπει να θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ και γι’αυτό, ενδεχομένως, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ.Αθ. Σκορδάς προανήγγειλε ρυθμίσεις στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων προς όφελος των μικρών κατά κανόνα. Ανακοινώσεις που πιθανόν να γίνουν και σήμερα Δευτέρα, κι ίσως έτσι αποκτηθεί μια σαφέστερη εικόνα για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σε ότι αφορά στην αγορά.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων