Γράφει η Πηνελόπη Μητρούλια
Μείωση των δαπανών τους για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, της τάξης του 25-30% ανακοινώνουν η μια μετά την άλλη οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες του κόσμου μετά την κατάρρευση της τιμής του «μαύρου χρυσού».
Τα οικόπεδα 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ έπεσαν ήδη «θύμα» αυτής της εξέλιξης, καθώς η Total (που έχει πάρει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων οικοπέδων) ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τη γεωλογική, γεωχημική και γεωφυσική έρευνα εξερεύνησης των τεμαχίων 10 και 11 «χωρίς να βρει οτιδήποτε για εξόρυξη».
Η εταιρεία στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι έχει αρχίσει συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές για πιθανό πρόγραμμα επιπλέον εξερευνήσεων στην περιοχή, χωρίς άλλες λεπτομέρειες, αλλά ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε από την πλευρά του ότι η εταιρεία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ.
Άλλωστε από το Νταβός της Ελβετίας ο γενικός διευθυντής της Total Πατρίκ Πουγιανέ, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του θα μειώσει τις δαπάνες ερευνών κατά 30% μειώνοντας έτσι τις συνολικές της δαπάνες κατά 10%. Σύμφωνα με τον κ. Πουγιανέ η Total θα παγώσει τις επενδύσεις της στα κοιτάσματα πετρελαίου της Αρκτικής και σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος ότι θα ακολουθήσει μια εντελώς διαφορετική στάση περίπτωση της Κύπρου.
Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει με αγωνία τα αποτελέσματα των ερευνών της κοινοπραξίας Eni/Kogas στην «Αμαθούσα» του Οικοπέδου 9. Τα πρώτα αξιοποιήσιμα στοιχεία της έρευνας θα είναι διαθέσιμα στα τέλη Μαρτίου και από αυτά φαίνεται ότι θα εξαρτηθεί το σύνολο των ερευνών της Κύπρου.