Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Τι θα ισχύσει για την Πρωτομαγιά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Εικοσιτετράωρη απεργία για την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνουν στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 π.μ. Ξεχωριστή συγκέντρωση, στις 10:30, οργανώνει το ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος.

Υπενθυμίζεται ότι την Πρωτομαγιά τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια, από τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τρίτης προς Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τετάρτης προς Μεγάλη Πέμπτη.

Ακινητοποιημένοι θα μείνουν και οι συρμοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Λόγω της απεργίας δεν θα εκτελούνται δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό συμμετέχουν στην κινητοποίηση με στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ώς τις 9 το πρωί. Τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται μέχρι τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας, καθώς οι συρμοί δεν θα φτάνουν έως το αεροδρόμιο.

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας.

Όλος ο δημόσιος τομέας θα γιορτάσει την Πρωτομαγιά κανονικά τη Μ. Τετάρτη 1η Μαίου, οπότε και δε θα λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. εφορίες κ.α.). Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον ιδιωτικό τομέα.

Κανονικά θα λειτουργούν τη Μ. Τετάρτη και οι τράπεζες, όμως η εξυπηρέτηση που θα παρέχουν θα είναι περιορισμένη, καθώς δε θα λειτουργεί το πανευρωπαϊκό διατραπεζικό σύστημα. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, «η 1η Μαΐου είναι ημέρα ειδικής αργίας για τις διατραπεζικές συναλλαγές και δεν θα λειτουργεί το πανευρωπαϊκό διατραπεζικό σύστημα πληρωμών TARGET2, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υπουργού Εργασίας μετατίθεται η αργία της Πρωτομαγιάς, επειδή φέτος η 1η Μαΐου συμπίπτει με τη Μεγάλη Τετάρτη, για την Τρίτη του Πάσχα, 7 Μαΐου. Έτσι, βάσει της υπουργικής απόφασης, η 7η Μαΐου εξομοιώνεται με υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα, τις βιομηχανίες, τις βιοτεχνικές επιχειρήσεις, τις εκμεταλλεύσεις και γενικά τις εργασίες, οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές.

Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων δικαιούνται να λάβουν, εφόσον εργασθούν, την προσαύξηση του 75%, επί του νόμιμου ημερήσιου μισθού.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων