Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Τι θα κάνει ο Τσίπρας στην Αίγυπτο;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ο Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει στην Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου. Το ταξίδι του αυτό αποτελεί το πρώτο, μετά την ανάληψη του πρωθυπουργικού θώκου, που δεν αφορά ζητήματα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση της χώρας.

Η αφορμή για την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αίγυπτο είναι η συμμετοχή του στις εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ στην Ισμαηλία της Αιγύπτου. Στο περιθώριο των εκδηλώσεων ωστόσο φαίνεται ότι θα λάβουν χώρα οι πιο ενδιαφέρουσες συναντήσεις, αφού ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συνομιλίσει προσωπικά με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπτέλ Φαταχ ελ Σίσι, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Είναι γεγονός αυτό που ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε πριν από λίγο καιρό, ότι η κυβέρνηση αφιερώθηκε στις διαπραγματεύσεις τους 6 προηγούμενους μήνες και παρέλειψε να κυβερνήσει. Η ατζέντα των συνομιλιών στην Αίγυπτο δεν θα είναι επίσημη, ωστόσο είναι βέβαιο πως θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την οριοθέτηση της ΑΟΖ και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Πάντως οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και οι επικείμενες εκλογές θα αποτελέσουν ένα νέο εμπόδιο για να δούμε στο άμεσο μέλλον επίσημες διμερείς συναντήσεις του πρωθυπουργού για θέματα πέραν των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων