Στις αρχές του Φεβρουαρίου ο Έλληνας πρέσβης στον Καναδά Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος. Έκανε μία σοβαρή δήλωση -μεταξύ πολλών άλλων- στην ηλεκτρονική εφημερίδα της χώρας «The Millstone» υποστηρίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε συμφωνία με ιδιωτική εταιρεία παροχής στρατιωτικής προστασίας, την Academi -πρώην Blackwater-, η οποία έγινε γνωστή κυρίως για τη δράση της στο Ιράκ το 2003.
Στο διάστημα που ακολούθησε το ελληνικό διαδίκτυο πλημμύρισε από την αναπαραγωγή των δηλώσεων του έλληνα πρέσβη μαζί βεβαίως με διάφορα σχόλια και σενάρια. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάρει θέση για τις δηλώσεις του κ. Χρυσανθόπουλου, ο οποίος εξ όσων γνωρίζουμε παραμένει στη θέση του και δεν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τους ισχυρισμούς που υποστήριξε.
Η εταιρία πάντως , μέσω του εκπροσώπου της, με ανακοίνωση προς το περιοδικό Newstatesman (24 Φεβρουαρίου), δήλωσε ότι «ποτέ σήμερα ή στο παρελθόν, είχε προσφέρει υπηρεσίες ασφαλείας σε οποιοδήποτε τμήμα της ελληνικής κυβέρνησης».
Το θέμα πάει και στη βουλή τώρα, με ερώτηση από τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια. Με δεδομένη την έκταση που έχει πάρει το θέμα καλό θα είναι ο Υπουργός να ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Και εάν επιβεβαιώσει και αυτός την ανακοίνωση της εταιρείας, τότε θα πρέπει κάποιος από το Υπουργείο Εξωτερικών να μας εξηγήσει πως ένας έλληνας διπλωμάτης μπορεί να κάνει τέτοιες δηλώσεις. Διότι το λιγότερο που μπορεί να σκεφτεί όποιος διαβάζει τις δηλώσεις του κ. Χρυσανθόπουλου είναι πως εδώ θα γίνει το…. «έλα να δεις».
Αν πάλι συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή αν υπάρχει σχέση ή σκέψη συνεργασίας, τότε το δύσκολο έργο πέφτει στις πλάτες του κ. Δένδια που θα πρέπει να εξηγήσει γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται την ΕΛΑΣ για τη φύλαξη της Βουλής.
Είτε έτσι, είτε αλλιώς, η απάντηση θα ανοίξει ζητήματα.