Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Τη βοήθεια του FBI ζήτησε η κυβέρνηση της Τζαμάικα για την απάτη εις βάρος του Μπολτ

Η κυβέρνηση της Τζαμάικα έχει στραφεί στο FBI για βοήθεια καθώς ερευνά την τεράστια υπόθεση απάτης που αφορά μια ιδιωτική επενδυτική εταιρεία όπου χάθηκαν 12,7 εκατομμύρια δολάρια που ανήκουν στον διάσημο σπρίντερ Γιουσέιν Μπολτ. Η απάτη διήρκεσε 13 χρόνια και παγίδευσε επίσης ηλικιωμένους πελάτες και κυβερνητικές υπηρεσίες. Οι αρχές δεν γνωρίζουν ακόμη πόσα κλάπηκαν.

Οι δικηγόροι του Μπολτ, που ανέφεραν ότι ο λογαριασμός του σταρ αθλητή μειώθηκε σε μόλις 12.000 δολάρια, έδωσαν στην επενδυτική εταιρεία προθεσμία μέχρι την Παρασκευή να επιστρέψει τα χρήματα πριν προσφύγει στο δικαστήριο.

Η κυβέρνηση ζήτησε επίσης βοήθεια από άλλους διεθνείς εταίρους για τη διερεύνηση μιας από τις μεγαλύτερες υποθέσεις απάτης στη χώρα, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Νάιτζελ Κλαρκ.
Ο θυμός και η δυσφορία που νιώθουμε όλοι έχουν μεγεθυνθεί από τη μακρά διάρκεια – 13 χρόνια – κατά την οποία φέρεται να διαπράχθηκε η απάτη, και το γεγονός ότι οι (ύποπτοι) έμοιαζαν να είχαν εσκεμμένα και άκαρδα στόχο ηλικιωμένους, καθώς και τον πολύ αγαπημένο μας και σεβαστό εθνικό σύμβολο… Γιουσέιν Μπολτ», είπε ο Κλαρκ.

Η έρευνα για τη Stocks and Securities Limited με έδρα την Kingston μόλις ξεκινά, επομένως δεν είναι αμέσως σαφές πόσα χρήματα φέρεται να κλάπηκαν ή πόσα άτομα επηρεάστηκαν. Ο Clarke είπε ότι στους πελάτες δόθηκαν ψευδείς δηλώσεις σχετικά με τα υπόλοιπά τους ως μέρος της υποτιθέμενης απάτης.

Κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως το Εθνικό Ταμείο Υγείας, η Αγροτική Εταιρεία της Τζαμάικα και το National Housing Trust επένδυσαν επίσης εκατομμύρια δολάρια στην Stocks and Securities Limited, είπε ο Clarke.
Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Τζαμάικα άρχισε να ερευνά αφού η εταιρεία ειδοποίησε τις αρχές αυτόν τον μήνα ότι ένας διευθυντής είχε προφανώς διαπράξει απάτη.

Έκτοτε, ο διευθυντής της επιτροπής παραιτήθηκε και ο Κλαρκ ανέθεσε στην Τράπεζα της Τζαμάικα να ρυθμίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα του νησιού.

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού», είπε. «Παρά αυτή την πιο ατυχή εξέλιξη, ο χρηματοοικονομικός τομέας της Τζαμάικα παραμένει ισχυρός». Ο Κλαρκ είπε ότι οι αρχές εργάζονται για να αποκαλύψουν κάθε λεπτομέρεια της υποτιθέμενης απάτης.

«Θα αποκαλύψουν ακριβώς πώς φέρεται να κλάπηκαν κεφάλαια, ποιοι επωφελήθηκαν από τέτοια κλοπή και ποιοι οργάνωσαν και συνεργάστηκαν σε αυτό», είπε.
Ο Κλαρκ είπε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει επίσης την κατάσχεση οποιωνδήποτε περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να είχαν αγοραστεί με τα υποτιθέμενα κλεμμένα κεφάλαια. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εγκρίνει σύντομα αυστηρότερες ποινές για τέτοια εγκλήματα.

 

mastografia_banner

σχετικα αρθρα

voucher_banner

ροη ειδησεων

mastografia_banner