Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

TikTok: Νομικά προβλήματα με τα προσωπικά δεδομένα ανηλίκων

Διαδικασία εναντίον του TikTok ξεκίνησε η ρυθμιστική αρχή προστασίας δεδομένων της Ιταλίας, ισχυριζόμενη ότι η κινεζική εφαρμογή διαμοιρασμού βίντεο παραβιάζει το απόρρητο, ειδικά των ανηλίκων.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας για τη διερεύνηση των πρακτικών του TikTok στο θέμα της προστασίας των δεδομένων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (EDPB), νωρίτερα μέσα στο έτος και μετά από αίτημα της ιταλικής ρυθμιστικής αρχής, που είναι γνωστή και ως Garante.

Η εφαρμογή βρίσκεται επίσης υπό έρευνα από ρυθμιστές απορρήτου στις Κάτω Χώρες, τη Δανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε δήλωσή του την Τρίτη, η Garante ανέφερε ότι ξεκινά τη δική του επίσημη διαδικασία εναντίον του TikTok παρά τις εν εξελίξει εργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω της επείγουσας ανάγκης προστασίας των Ιταλών ανηλίκων. Ο οργανισμός είπε ότι η έρευνα που έκανε, διαπίστωσε πως η απαγόρευση εγγραφής στο TikTok για άτομα κάτω των 13 ετών παρακάμπτεται εύκολα και ότι οι πληροφορίες για τους χρήστες είναι πολύ γενικές και δεν είναι αρκετά συγκεκριμένες για τα παιδιά.

Η ιταλική ρυθμιστική αρχή κατηγόρησε επίσης την κινεζική εφαρμογή για έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πόσο καιρό διατηρεί δεδομένα και για ποιους σκοπούς, ποιες μεθόδους χρησιμοποιεί για την προστασία της ανωνυμίας, καθώς και για το τι συμβαίνει με τα δεδομένα που αποστέλλονται σε χώρες εκτός ΕΕ.

Η παρέμβαση της Garante υπογραμμίζει τη σύγχυση σχετικά με τους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία του TikTok στην Ευρώπη. Αν και η εφαρμογή μετέφερε βασικές λειτουργίες περί της προστασίας δεδομένων στο Δουβλίνο τον Ιούλιο, προκειμένου να καταστήσει την ιρλανδική επιτροπή προστασίας δεδομένων (DPC) σαν τον κύριο ρυθμιστή της σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, η ίδια η DPC αμφισβήτησε αυτήν την κίνηση.

Σημειώνεται πως το TikTok θα έχει 30 ημέρες για να υποβάλει ενστάσεις και, ενδεχομένως, να ζητήσει ακρόαση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων