Σάββατο, 28 Μαΐου, 2022

Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ-Μακρόν: Ανακοινώσεις για γαλλογερμανική πρωτοβουλία

Τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ θα πραγματοποιήσει ο Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Γάλλου προέδρου.

Στη δήλωση προστίθεται πως οι δύο ηγέτες, η τηλεδιάσκεψη των οποίων θα αρχίσει στις 16:30 (ώρα Ελλάδας), θα παρουσιάσουν με κοινή συνέντευξη Τύπου μια νέα γαλλογερμανική πρωτοβουλία στο τέλος της συνομιλίας τους, γύρω στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

Τι θα πουν
Η τηλεδιάσκεψη των ηγετών των δυο ισχυρότερων οικονομιών της Ευρώπης ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί. Πληροφορίες από συνεργάτη του γάλλου Προέρου που μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας, αναφέρουν ότι η συζήτηση θα εστιάσει στη δημόσια υγεία, την οικονομική ανάκαμψη, τη μετάβαση στην πράσινη και την ψηφιακή οικονομία και την βιομηχανική αυτάρκεια.

Γιατί τώρα
Παραδοσιακά ο Γαλλογερμανικός άξονας ήταν κινητήριος δύναμη της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ωστόσο σήμερα οι δυο ηγέτες στέκονται απέναντι στο φλέγον ζήτημα της Ευρωπαϊκής απάντησης στην ύφεση του κορωνοϊού.

Η Γαλλία ηγείται πρωτοβουλίας – στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα – η οποία ζητά χορηγήσεις και όχι δάνεια από ένα κοινό ταμείο ή από κοινό δανεισμό. Το Βερολίνο εκπροσωπεί παραδοσιακά το μπλοκ των χωρών που δεν επιθυμούν κοινό ταμείο ή διαμοιρασμό ρίσκου μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αν και ταυτόχρονα αναγνωρίζει ότι οι σκληρές απόψεις του παρελθόντος θα πίεζαν επικίνδυνα τη συνοχή της ΕΕ στην τρέχουσα συγκυρία, κάτι που κινητοποιεί τα αντανακλαστικά επιβίωσης της Γερμανίας που δεν επιθυμεί να ρισκάρει την ΕΕ ή το Ευρώ.

Το αμετακίνητο εμπόδιο
Η δυστοκία στην επιλογή λύσεων που θα αποτρέψουν μια νέα απόκλιση μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης και της ευημερίας των ευρωπαίων αντανακλάται στη δυσκολία να καταλήξουν στα χαρακτηριστικά του Ταμείου Ανάκαμψης, το εργαλείο που σχεδιάζεται να βοηθήσει την ανάκαμψη των πλέον πληττόμενων χωρών από την ύφεση του κορωνοϊού.

Μετά απο άκαρπα Eurogroup και συμβούλια κορυφής η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής απάντησης αναβάλλεται συνεχώς. Το πακέτο των 2 τρισεκατομμυρίων έχει τίτλο, αλλά δεν έχει ακόμα αποσαφηνισμένο περιεχόμενο.

Γαλλογερμανικός άξονας, με ρόδες που κινούνται αντίθετα
Η σημερινή συνάντηση εξυπηρετεί το σκοπό να δείξει ότι ο Γαλλογερμανικός άξονας ως κινητήριος δύναμης της Ε.Ε. είναι λειτουργικός παρά τις διαφορές.

Τα ζητούμενα όμως των δύο πλευρών είναι εντελώς διαφορετικά. Ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει εκφραστεί με σπάνια οξύτητα για την ανεπάρκεια της Ευρωπαϊκής απάντησης και τους κινδύνους για την έλλειψη αλληλλεγγύης σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Η θέση του επιβαρύνεται από την χαμηλή δημοφιλία του – είναι από τους λίγους ηγέτες που η δημοτικότητά του υποχώρησε εν μέσω κορωνοϊού, χωρίς η απόδοσή του να είναι από τις χειρότερες. Ο Μακρόν έχει ανάγκη από μια «ευρωπαϊκή νίκη» που θα ανανεώσει το ηγετικό του προφίλ – και θα δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας και για την γαλλική οικονομία.

Από την άλλη η Ανγκελα Μέρκελ, στην έξοδό της από την πολιτική, βλέπει τη δημοφιλία της αυξάνεται. Πέρα από την σκληρή στάση στο θέμα του κοινού ταμείου ή του κοινού δανεισμού που ενίσχυσαν τα δημοσκοπικά της ποσοστά, βοήθησε η εφαρμογή ευρύτατων εθνικών μέτρων στήριξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η Γερμανία αντιπροσωπευει περίπου το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αντιπροσωπεύει το μισό ποσό όλων των πακέτων στήριξης από τα ευρωπαϊκά κράτη.

Μένει να φανεί αν στη σημερινή συνάντηση οι ηγέτες ξεπεράσουν τις διαφορετικές τους αφετηρίες και αν καταφέρουν να επαναφέρουν το γελλογερμανικό άξονα ως αξιόπιστη παράμετρο σταθερότητας στην ΕΕ – ή αν απλώς θα προσπαθήσουν να κερδίσουν χρόνο, εμμένοντας στα διαφορετικά δόγματα ως προς το πώς θα ξεπεράσει η ΕΕ την δίχως προηγούμενο ύφεση του κορωνοϊού.

ΠΛηροφορίες από τις δυο πρωτεύουσες αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετές κοινές πρωτοβουλίες στις οποίες μπορεί να δοθεί έμφαση αυτή τη στιγμή, καθώς οι ζυμώσεις συνεχίζονται για πιο συνολικές λύσεις.

Εν αναμονή της τηλεδιάσκεψης, το ευρώ υποχωρεί ελαφρώς σε σχέση με το δολάριο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων