Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Κυριακή οι Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως ανακοινώθηκε από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών.
Όπως γράφει το σχετικό tweet του ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος συζητήθηκαν οι συνθήκες που θα επέτρεπαν μια συνάντηση των δύο υπουργών στο κοντινό μέλλον.Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος ούτε τους όρους που έθεσαν οι δύο πλευρές.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ το «τελεσίγραφο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα πλησιάζει και την ώρα που η Τουρκία φαίνεται πιεσμένη σε αρκετά μέτωπα.
Η Ε.Ε. έχει ζητήσει από την Τουρκία να αποσαφηνίσει τη στάση της μέχρι το Δεκέμβριο, ωστόσο η Άγκυρα έχει επιμείνει στην προκλητική της στάση το τελευταίο διάστημα.
Εξέδωσε νέες Navtex για έρευνες του Oruc Reis ενώ σειρά Τούρκων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, συνεχίζουν την εμπρηστική ρητορική απέναντι στη χώρα μας.
Το περασμένο διάστημα, ο Ακάρ έχει… καλέσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει «την κακομαθημένη συμπεριφορά και τους εγωισμούς» ενώ σε άλλη περίπτωση υποστήριξε πως η Τουρκία είναι «έτοιμη με 60 πλοία στο Αιγαίο».
Εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κηρύξει «πόλεμο» και στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος έχει πολλάκις δηλώσει πως ο Μακρόν χρειάζεται «ψυχιατρική εξέταση» – κάτι που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Με τη σειρά του ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, κατηγόρησε την Τουρκία ότι «έχει αυτοκρατορικές τάσεις στην ανατολική Μεσόγειο», υπογραμμίζοντας πως «αυτό υπονομεύει τη σταθερότητα της περιοχής».
«Ποια είναι η επιθυμία μας; Η αποκλιμάκωση, να μας σεβαστεί η Τουρκία, ο Τούρκος Πρόεδρος να σεβαστεί τη Γαλλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις αξίες της, να μην ψεύδεται, να μην προσβάλλει. Θα ήταν κάτι το εξαιρετικό και πιστεύω πως είναι το ελάχιστο. Στη συνέχεια, ο Τούρκος Πρόεδρος θα πρέπει να σταθεί στο ύψος της ιστορίας της χώρας του και να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες κατά της Ευρώπης. Αυτή είναι η θέση μου», υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – ο Εμανουέλ Μακρόν.
Δένδιας: Ξεκινήσαμε εκστρατεία απομυθοποίησης της εικόνας της Τουρκίας
Για «μια πρωτοφανή σε διάρκεια αλλά και διάχυση, τουρκική προκλητικότητα» κάνει λόγο σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφέροντας την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, τον πρωτοφανή αριθμό υπερπτήσεων άνωθεν του ελληνικού εδάφους, την αποστολή ερευνητικών σκαφών σε περιοχές που επικαλύπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα κ.α.
Σημειώνει μάλιστα πως η Ελλάδα δεν αφήνει αναπάντητη καμία τουρκική πρόκληση, αλλά παίρνει και πρωτοβουλίες και δημιουργεί πλέγματα σχέσεων με άλλες χώρες, οι οποίες βλάπτονται επίσης από τον τουρκικό επεκτατισμό.
«Έχουμε ξεκινήσει μια εκστρατεία απομυθοποίησης της εικόνας της Τουρκίας ως ενός δυτικόστροφου εταίρου», σημειώνει.
«Προβάλλουμε σε όλους την εικόνα της πραγματικής σημερινής Τουρκίας. Μιας χώρας με νεο-οθωμανικές διαθέσεις, η οποία θέλει να επιβάλει την βούλησή της στην περιοχή και παράλληλα μια χώρα που υποστηρίζει ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις.
«Δεν επιθυμούμε την στρατικοποίηση της αντιπαράθεσης, ούτε είμαστε εμείς που θα ανεβάσουμε το επίπεδο της έντασης κατακόρυφα. Αυτό, όμως δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως ανοχή», τονίζει.
«Θα αντιδρούμε πάντα, σε αναλογία των εκάστοτε προκλήσεων. Επιθυμία μας είναι μία διαφορετική Τουρκία η οποία θα σέβεται τις αρχές ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ γειτονικών κρατών και θα έχει εκ νέου ευρωπαϊκή προοπτική. Δεν υπάρχει αντίθεση με την τουρκική κοινωνία», ξεκαθαρίζει.
«Η εικόνα της Τουρκίας στην ΕΕ αλλάζει. Και αλλάζει γρήγορα», αναφέρει ο κ. Δένδιας.
«Έχει καταστεί σαφές στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η απειλή της Τουρκίας δεν είναι ένα ελληνοτουρκικό ζήτημα. Είναι μια συνεχής και ανερχόμενη απειλή για το σύνολο της Ευρώπης και τις ιδέες που η Ευρώπη επίσης εκπροσωπεί».