Η Αμερική έχει διαμορφωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα μεταναστευτικά κύματα, από τους Σκωτσέζους και τους Ιρλανδούς που προσήλθαν σε τεράστιους αριθμούς στα χρόνια πριν από την Αμερικανική Επανάσταση μέχρι σήμερα, αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού TIME. Αυτά τα κύματα μεταναστών ήταν σε μεγάλο βαθμό απροσδόκητα και διήρκεσαν αρκετά χρόνια.
Τα τελευταία 40 χρόνια έχουμε δει ξανά δύο τέτοιες εξάρσεις – μεγάλης κλίμακας μετανάστευσης από τη Λατινική Αμερική και την Ασία, καθώς και εσωτερική μετανάστευση των Αμερικανών λόγω υψηλής φορολογίας, υψηλού κόστους ζωής σε πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια προς πολιτείες με χαμηλή φορολογία και χαμηλό κόστος ζωής όπως η Φλόριντα και το Τέξας. Οι μετακινήσεις είναι δυσχερέστερες σε περιόδους κρίσης και υπάρχει μια μείωση στις μετακινήσεις από την έναρξη της ύφεσης το 2007, συμπληρώνει το δημοσίευμα. Για παράδειγμα, το μεταναστευτικό κύμα από το Μεξικό δεν είναι πλέον τόσο μεγάλο όσο στο παρελθόν.
Παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες καταγραφής πληθυσμού προβλέπουν μαζική μετανάστευση από την Αφρική, η αύξηση των εισοδημάτων σε ορισμένες αφρικανικές χώρες έχει ως αποτέλεσμα να μπορούν περισσότεροι άνθρωποι να αγοράσουν αεροπορικά εισιτήρια ενώ παράλληλα έχουν αναπτύξει και δυτικές συνήθειες. Άλλες αφρικανικές χώρες βρίσκονται στη δίνη του εμφυλίου πολέμου ή δεκαετίες δικτατορίας, από την οποία εκατοντάδες χιλιάδες θα προσπαθήσουν να δραπετεύσουν. Η Νιγηρία, η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, θα μπορούσε να βρεθεί σε αυτή την κατηγορία εάν η τρέχουσα βία επεκταθεί. Η μετανάστευση θα προκύψει από την Αφρική και θα αναπληρώσει εκείνη της Λατινικής Αμερικής.
Σύμφωνα με στοιχεία, η Καλιφόρνια έχει αναπτυχθεί ταχύτερα από τον αμερικανικό εθνικό μέσο όρο. Αλλά η μετανάστευση προς την Καλιφόρνια έχει μειωθεί. Η οικονομία της Καλιφόρνια ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία θα αυξηθεί με πιο αργούς ρυθμούς από ό, τι η υπόλοιπη Αμερική.
Τέλος, μπορούμε ενδεχομένως να περιμένουμε μια επιτάχυνση της μετανάστευσης αλλοδαπών υψηλής ειδίκευσης, κυρίως από την Ασία, αλλά και από άλλα μέρη του πλανήτη. Αυτό εξαρτάται από το αν το Κογκρέσο θα τροποποιήσει το νόμο για τη μετανάστευση για να αυξηθεί ο αριθμός των υψηλής εξειδίκευσης και υψηλού εισοδήματος μεταναστών. Ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Γερουσία την περασμένη άνοιξη ανοίγει κάπως το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν προωθεί τόσο την μετανάστευση όσο η νομοθεσία του Καναδά και της Αυστραλίας. Οι Καναδοί δεν θέλουν η Αμερική να αντιγράψει τη μεταναστευτική τους νομοθεσία γιατί ο Καναδάς χρειάζεται αυτό τον υψηλής ειδίκευσης μεταναστευτικό πληθυσμό στο Βανκούβερ, το Κάλγκαρι, το Γουίνιπεγκ και το Τορόντο.
Το περιοδικό καταλήγει αναφέροντας πως οι άνθρωποι μεταναστεύουν μαζικά όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και λόγω προσωπικής επιλογής. Το Κογκρέσο μπορεί να θεσπίσει νόμους και οι αναλυτές μπορούν να εντοπίσουν τις τάσεις, αλλά οι αποφάσεις ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων να μεταναστεύσουν έχουν διαμορφώσει τα έθνη.