Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2021

Times: Ο Αβραμόπουλος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ

Έπειτα από τρία χρόνια σύγχυσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΕΕ κινείται επιτέλους προς μια ρεαλιστική κατεύθυνση ως προς την μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο, αναφέρει σε σχόλιό της η βρετανική εφημερίδα The Times. Ωστόσο, σημειώνει, οι θετικές αυτές ενδείξεις ήρθαν πολύ αργά καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα ή στην έρημο.

Απομένει οι ενδείξεις να γίνουν πράξη και το αν κάποτε θα γίνουν δεν είναι καν βέβαιο, αλλά μερική πρόοδος είναι προτιμότερη από καμία πρόοδο, γράφει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για την μετανάστευση, την ιθαγένεια και τις εσωτερικές υποθέσεις, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος σημειώνει ότι οι Βρυξέλλες μελετούν το ενδεχόμενο να επιβάλουν εμπάργκο στις εμπορικές συναλλαγές, στην έκδοση βίζας και στην βοήθεια προς τις χώρες προέλευσης των μεταναστών για να τους ασκήσουν πιέσεις να βοηθήσουν στον επαναπατρισμό εκείνων που δεν λαμβάνουν άσυλο.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο κ. Αβραμόπουλος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ για την μεταναστευτική κρίση, η οποία απέχει από το να είναι τέλεια, αλλά έχει μειώσει την μεταναστευτική ροή μέσω της νοτιοανατολικής Ευρώπης παρέχοντας στους σύρους πρόσφυγες προσωρινό καθεστώς προστασίας στην Τουρκία.

Ο κ. Αβραμόπουλος φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι η κρίση στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο απαιτεί εξίσου αποφασιστικές ενέργειες ώστε να πειστούν οι επίδοξοι μετανάστες ότι δεν αξίζει να πραγματοποιήσουν το ταξίδι, γράφει η εφημερίδα.

Αυτό με τη σειρά του απαιτεί συνοριακούς ελέγχους στα βάθη της Σαχάρας όπου οι διακινητές μεταφέρουν το ανθρώπινο φορτίο τους στη Λιβύη από τον Νίγηρα, το Τσαντ και το Μάλι, κάτι για το οποίο επιμένει η Ιταλία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων