Τιμητική βραδιά για τα 90 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα στοχαστή Κώστα Αξελού, οργάνωσε χθες στο Παρίσι η υψηλού κύρους γαλλική σχολή «Ecole Normale Superieure». H εκδήλωση έγινε με αφορμή και τη δωρεά των αρχείων του Κώστα Αξελού στη βιβλιοθήκη της Σχολής, από τη σύντροφό του Κατερίνα Δασκάλακη, σημερινή πρέσβειρα στην Ουνέσκο στο Παρίσι.
Χειρόγραφα, φωτογραφίες, προσωπικές σημειώσεις, βιβλία εκτίθενται σε 11 βιτρίνες και πανό με τον τίτλο: «Κώστας Αξελός, Στοχαστής του παιγνιδιού του κόσμου». Τίτλος εμπνευσμένος από τη θεωρητική προσέγγιση του Αξελού γι αυτό που ονομάζει «παιγνίδι του κόσμου» και που έχει καταγράψει σε κυκλική απεικόνιση: φύση- άνθρωπος- ιστορία- λόγος- η οντότητα του κόσμου εν τω γίγνεσθαι- Θεός- φύση.
Η επιλογή της Ecole Normale Superieure για τη δωρεά των αρχείων έγινε ύστερα «από πολλή σκέψη» εξηγεί η Κατερίνα Δασκαλάκη. «Πρόκειται για ένα ίδρυμα με μεγάλη ιστορία, ιδρύθηκε από τον Ναπολέοντα πολύ λίγο μετά την επανάσταση και κυρίως, διαθέτει μια βιβλιοθήκη με ένα ήδη πολύ σοβαρό φιλοσοφικό αρχείο».
«Είναι σημαντικό» προσθέτει «οι σπουδαστές που κάνουν έρευνα, να έχουν άμεση πρόσβαση και στα αρχεία του Αξελού, που είναι μια από τις πιό σημαντικές σκέψεις του εικοστού αιώνα. Σήμερα εποχή της παγκοσμιοποίησης, βλέπουμε ότι έχει μιλήσει για “πλανητική σκέψη” και “πλανητικό άνθρωπο” πριν από 50-60 χρόνια. Εχει πει πράγματα που επιβεβαιώνονται, είναι σκέψη που προβάλλεται στο μέλλον και κατά τούτο μπορεί να βοηθήσει τους νεότερους».
Την επιλογή της Κατερίνας Δασκαλάκη για την Ecole Normale Superieure μοιάζει να επικροτούν και πολλά άτομα προσκείμενα του πνευματικού κύκλου του Κώστα Αξελού. Η ίδια πάντως διατηρεί ένα πλήρες και ακριβές αντίγραφο των αρχείων, που ίσως μελλοντικά καταλήξουν στη γενέτειρα του στοχαστή.
Με την ευκαιρία της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε και ένα νέο βιβλίο αφιερωμένο στον Κώστα Αξελό με τίτλο «Η εξορία είναι η πατρίδα της σκέψης» από τις εκδόσεις «Rue d’ULM». Πρόκειται για μια συλλογή κειμένων του Κ. Αξελού αλλά και άλλων που αφορούν στο έργο του, καθώς επίσης και πολλά βιογραφικά στοιχεία και φωτογραφίες. Το βιβλίο επιμελήθηκε η Γαλλίδα Σερβάν Ζολιβέ, ερευνήτρια στο γαλλικό ερευνητικό κέντρο CNRS, με τη συνεργασία και επίβλεψη της κ. Δασκαλάκη.
Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο προβλέπονται δύο νέες εκδόσεις: Μια συλλογή με συνεντεύξεις του και η επανέκδοση του βιβλίου του «Μάρξ, ο στοχαστής της Τεχνικής» που από χρόνια είναι εξαντλημένο στη Γαλλία.