Με την καταγραφή των προεκλογικών «θέσεων και δεσμεύσεων» της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων, καθώς και την παράθεση εκτιμήσεων για «πιθανές εξελίξεις» μετά τις εκλογές της Κυριακής, αμερικανικά ΜΜΕ συνεχίζουν και σήμερα να προβάλλουν ανταποκρίσεις και αναλύσεις για την κατάσταση την Ελλάδα
Μπλούμπεργκ
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ παραθέτει επιγραμματικά τις «προεκλογικές δεσμεύσεις» της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, σε δύο ξεχωριστές ανταποκρίσεις από την Αθήνα.
«Εάν νικήσει η Νέα Δημοκρατία, θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, όπως σημειώνεται, «ενώ εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα φέρει τη χώρα σε σύγκρουση με τους πιστωτές της, οδηγώντας την ενδεχομένως εκτός ευρώ».
Στη συνέχεια αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «σ” ένα μήνα από τις εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα επιτύχει τη συμφωνία για την ολοκλήρωση του τελευταίου ελέγχου της τρόικας, η οποία εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα δεχθεί περαιτέρω μειώσεις μισθών, συντάξεων και αύξηση της φορολογίας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα ζητήσει από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης μόνο την επέκταση της περιόδου ωρίμανσης των δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα και τη μείωση των επιτοκίων, παραχωρήσεις που έχουν ήδη τεθεί το Νοέμβριο του 2012. Δεν πρόκειται να ζητήσει διαγραφή της ονομαστικής αξίας του χρέους. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα συμφωνήσει σύντομα στην παράταση μιας πιστωτικής γραμμής από το ΔΝΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, για να αντικαταστήσει τη συμφωνία διάσωσης που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.
Ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει, ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα μειωθεί και η χώρα θα αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις αγορές ομολόγων εάν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία».
Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται, ότι «ο κ. Σαμαράς δήλωσε, ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει συνετή δημοσιονομική πολιτική, μειώνοντας σταδιακά τους φόρους ιδιοκτησίας, επιχειρήσεων και εισοδήματος, χωρίς να εκτροχιασθούν τα δημόσια οικονομικά. Η Νέα Δημοκρατία δήλωσε, ότι θα μειώσει σταδιακά τον φόρο εισοδήματος στο 33% από το 42% που βρίσκεται σήμερα, ενώ προτίθεται να εισάγει ενιαίο φόρο 15% στις επιχειρήσεις. Η Νέα Δημοκρατία θα μειώσει σταδιακά τον φόρο ακινήτων ώστε τα έσοδα να μην ξεπερνούν το 1% του ΑΕΠ. Τα έσοδα θα πηγαίνουν απευθείας στις τοπικές αρχές και όχι στην κεντρική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα φέρει άμεσα νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο για την στήριξη 70.000 δανειζομένων που έχουν λάβει δάνειο συνδεδεμένο με το ελβετικό φράγκο».
Στην ανταπόκριση για τις «προεκλογικές δεσμεύσεις» του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα αναφέρεται, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί τη διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας με την τρόικα και θα ζητήσει περίοδο χάριτος πριν την έναρξη καταβολής των οφειλών, ώστε να απελευθερωθούν πόροι για την στήριξη της ανάπτυξης. Θα επιμείνει επίσης στην εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από τους υπολογισμούς της ΕΕ για το έλλειμμα και θα διαπραγματευτεί ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει την επιδίωξη μη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, διατηρώντας ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς από τους οποίους θα εξαιρούνται οι δημόσιες επενδύσεις».
Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, «ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί με την τρόικα μια συμφωνία δημιουργίας μηχανισμών για την τόνωση της ανάπτυξης, προς όφελος όλων των πολιτών και των φτωχών. Η κυβέρνηση θα προστατέψει το τραπεζικό σύστημα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα εγγυηθεί τις καταθέσεις των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εισάγει άμεσα ένα πρόγραμμα στήριξης για τους φτωχούς και χαμηλού εισοδήματος συνταξιούχους, με δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, διανομή τροφίμων, ιατρική φροντίδα, προνόμια σε ταξίδια, και αφορολόγητο πετρέλαιο θέρμανσης».
Επίσης, επισημαίνεται, ότι «στα τέλη του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον φόρο ακινήτων και θα απαγορεύσει τους πλειστηριασμούς των τραπεζών για την πρώτη κατοικία και θα αναμορφώσει το φορολογικό σύστημα ώστε να καταστεί πιο δίκαιο, θέτοντας το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ».
Γουόλ Στριτ Τζέρναλ
Σε δημοσίευμα στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ γίνεται αναφορά «στην ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής» και «στον κίνδυνο μη συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ή πολύ περισσότερο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, «οι ψηφοφόροι απομακρύνονται από τα δύο κρατούντα κόμματα και στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ηγέτης του, Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει να επιδείξει σπάνια πολιτική ικανότητα για να προστατέψει τόσο την Ελλάδα, όπως και το ίδιο το μέλλον της ευρωζώνης. Θα πρέπει επίσης να μπορέσει να καταστήσει αποδεκτή την ιδέα του συμβιβασμού στα ριζοσπαστικά στοιχεία που βρίσκονται στο κόμμα του».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο κ. Τσίπρας δεν είναι ωστόσο ο μόνος που οφείλει να απομακρυνθεί από τον δογματισμό. Οι Ευρωπαίοι πρέπει και αυτοί να αναγνωρίσουν, ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας είναι εξαιρετικά αυστηροί. Τα δημοσιονομικά πλεονάσματα του 4,5% σε σχέση με το ΑΕΠ για το 2016 και για τα επόμενα χρόνια δεν συνάδουν με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ο καλύτερος τρόπος για την ελάφρυνση είναι η αναδιάρθρωση των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ».
Επίσης, διατυπώνεται η άποψη, ότι «η τρόικα, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να ζητήσει ως αντάλλαγμα για την ελάφρυνση τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η χαλάρωση της εξάρτησης από τα καρτέλ, τις ισχυρές επαγγελματικές ενώσεις και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου τομέα θα δημιουργήσει ένα πιο ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον για τους Έλληνες επιχειρηματίες».
Νιου Γιορκ Τάιμς
Στη Νιου Γιορκ Τάιμς δημοσιεύεται άρθρο του καθηγητή Δημόσιων Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Ν. Καλιφόρνιας, Jacob Soll, ο οποίος επισημαίνει ότι «ενώ οι αγορές «τρομοκρατούνται» από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, η υποτιθέμενη αιτία της κρίσης δεν έχει αλλάξει. Το πολύ υψηλό χρέος της χώρας μοιάζει ασήκωτο για κάθε μελλοντική κυβέρνηση. Όμως, όλο αυτό το δράμα γύρω από το ελληνικό χρέος, ίσως δεν είναι απαραίτητο», όπως υποστηρίζει.
Στη συνέχεια, αναφέρει, ότι «ο τρόπος που έχει διατυπωθεί σχετίζεται με ηθικούς κανόνες και στερεότυπα, με τους κακούς Έλληνες να μην πληρώνουν φόρους και ως εκ τούτου η απάντηση σε αυτό ήταν η υπερβολική λιτότητα. Αλλά, έως τώρα η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει χρησιμοποιήσει διεθνώς αποδεκτά λογιστικά standards, υπολογίζοντας έτσι ένα πολύ μεγαλύτερο χρέος. Οι Έλληνες πολιτικοί σε πρώτο στάδιο δεν θα έπρεπε να απαιτούν ούτε περισσότερη λιτότητα, ούτε απαλοιφή του χρέους: Θα έπρεπε να ζητήσουν εκ νέου υπολογισμό -σύμφωνα με διεθνή κριτήρια- του χρέους της χώρας τους».
Στην ίδια εφημερίδα της Νέας Υόρκης, δημοσιεύεται ανταπόκριση με θέμα: «Το Ποτάμι, το νέο κόμμα που τιθασεύει τη δυσαρέσκεια στην Ελλάδα». Μεταξύ άλλων, αναφέρει «Το Ποτάμι ως την τρίτη δύναμη που θα καθορίσει τη νέα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, σε περίπτωση που κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν επιτύχει αυτοδυναμία στις εκλογές».
Επίσης, στη Νιου Γιορκ Τάιμς προβάλλεται ρεπορτάζ για τον ελληνικό τουρισμό και την «πιθανή άνοδο» τους ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει, μεταξύ άλλων, δεσμευτεί να περιορίσει τον all inclusive τουρισμό και μάλιστα, ενώ ο τελευταίος έχει πρόσφατα δείξει σημάδια εντυπωσιακής ανάκαμψης, θέτοντας εν γένει το μέλλον της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας σε αβέβαιη θέση».
Στην ανταπόκριση καταγράφονται δηλώσεις τουριστών και τουριστικών παραγόντων, ενώ σημειώνεται απόσπασμα συνέντευξης που έδωσε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, στην οικονομική εφημερίδα Ναυτεμπορική, «στην οποία υποστήριξε σθεναρά πως όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα, θα πρέπει να λάβει τέτοια μέτρα που θα ενδυναμώσουν τον τουρισμό και όχι μέτρα που θα τον οδηγήσουν σε κάμψη».
CNBC
Στην ιστοσελίδα του CNBC δημοσιεύεται ανταπόκριση από το Δουβλίνο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς με τις χθεσινές δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία υποστήριξε, ότι «αφενός η έξοδος από την ευρωζώνη για ένα κράτος-μέλος δεν είναι δυνατή υπό το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αφετέρου, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα».