Ένα ακόμη βήμα στο μονοπάτι της συνεργασίας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προς τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Ισραήλ.
Οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά ήταν τόσο συγκρατημένες όσο επιβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και τόσο σαφείς ώστε δεν επιδέχονται παρερμηνείας: «Ελλάδα και Κύπρος έχουν ενεργειακά αποθέματα. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με το Ισραήλ στην εκμετάλλευση και μεταφορά των αποθεμάτων» τόνισε ο πρωθυπουργός στις σε κοινές δηλώσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η κοινή δήλωση του υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Σιλβάν Σαλόμ.
Η κοινή δήλωση των δυο υπουργών «επισφραγίζει τη βούληση των δύο πλευρών για συνεργασία, στην αξιοποίηση και την έρευνα φυσικών πόρων στη λεκάνη της Μεσογείου και στη μεταφορά φυσικού αερίου προς τις αγορές της Ευρώπης».
Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη η συμφωνία αυτή αποτελεί συνέχεια του τριμερούς μνημονίου που υπεγράφη τον περασμένο Αύγουστο στη Λευκωσία. Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας εκφράζει την πεποίθηση ότι πλέον έχουν τεθεί οι βάσεις για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ «ώστε οι τρεις χώρες να αποτελέσουν μια νέα πηγή τροφοδοσίας της Ευρώπης». Άλλωστε ο ίδιος, έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία ώστε το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου East Med που προβλέπεται να μεταφέρει αέριο από τη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μέσω της Κρήτης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, να συμπεριληφθεί στα ευρωπαϊκά δίκτυα.
Υπολογίζεται ότι το κόστος αυτού του έργου θα ανέλθει σε 4,7 δισ. ευρώ και η ενεργός στήριξη της Ευρώπης είναι επιβεβλημένη. Το στοίχημα του Γιάννη Μανιάτη είναι να την εξασφαλίσει.