Η Γη θα μπορούσε να χάσει περισσότερο από το ένα δέκατο των φυτικών και ζωικών ειδών μέχρι το τέλος του αιώνα εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η κλιματική κρίση θα οδηγήσει σε έναν επιταχυνόμενο κύμα εξαφανίσεων τις επόμενες δεκαετίες, καθώς τα αρπακτικά χάνουν τη λεία τους, τα παράσιτα τους ξενιστές τους και οι αυξήσεις της θερμοκρασίας διαταράσσει τη ζωή στη Γη, προειδοποιούν ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο «Science Advances».
Ο κίνδυνος εξαφάνισης των φυτών και των ζώων καταγράφεται στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών (IUCN). Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σήμερα απειλούνται περισσότερα από 150.388 είδη, ενώ πάνω από 42.000 είδη θα μπορούσαν να εξαφανιστούν, συχνά εξαιτίας της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε έναν υπερυπολογιστή για να μοντελοποιήσει μια εικονική Γη και να κατανοήσει την επίδραση που θα μπορούσε να έχει η υπερθέρμανση και η αλλαγή χρήσης γης στη ζωή πάνω στον πλανήτη.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το 6% των φυτών και των ζώων θα εξαφανιστεί μέχρι το 2050, με το ποσοστό να φτάνει στο 13% μέχρι το τέλος του αιώνα. Στο χειρότερο σενάριο, εκτιμούν ότι το 27% των φυτών και των ζώων θα μπορούσε να εξαφανιστεί μέχρι το 2100.
«Η μελέτη αυτή είναι μοναδική, διότι λαμβάνει υπόψη και τις δευτερογενείς επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, εκτιμώντας την επίδραση της εξαφάνισης ειδών στα τοπικά τροφικά πλέγματα πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι οι διασυνδέσεις εντός των τροφικών πλεγμάτων επιδεινώνουν την απώλεια της βιοποικιλότητας», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Κόρεϊ Μπράντσο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Flinders της Αυστραλίας.
Η έρευνα έρχεται την ώρα που οι συνομιλίες στη μεγαλύτερη διάσκεψη για τη βιοποικιλότητα COP15 εδώ και μια δεκαετία φτάνουν σε κρίσιμο σημείο στο Μόντρεαλ. Περισσότεροι από 100 υπουργοί περιβάλλοντος από όλο τον κόσμο συζητούν τους στόχους αυτής της δεκαετίας για την προστασία της βιοποικιλότητας της Γης. Σε ανοικτή επιστολή τους, περισσότεροι από 2.700 επιστήμονες κάλεσαν τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την υπερκατανάλωση των πόρων της Γης και να αρχίσουν να αντιστρέφουν την απώλεια της βιοποικιλότητας έως το 2030.
ΠΗΓΗ: Guardian