Σε σταθερή πορεία ωρίμανσης βρίσκεται το γνωστό έργο της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom για την οπτική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ, με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Μάνο Μανουσάκη, να αναφέρει πρόσφατα ότι το έργο αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2024.
Το project που ανακοινώθηκε επίσημα τον περασμένο Οκτώβριο και φέρει την ονομασία «Andromeda» αφορά σε ένα καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών που θα διασυνδέσει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ, και θα επεκτείνεται στην Αραβική Χερσόνησο.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του energypress, το business plan του έργου έχει ολοκληρωθεί και σύντομα αναμένεται να παρουσιαστεί για έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Grid Telecom. Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσει στην προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών για την υπογραφή της σύμβασης για το κατασκευαστικό κομμάτι όπως και για την προμήθεια των καλωδίων.
Επιπρόσθετα, το project περιλαμβάνει την δημιουργία ενός καλωδιακού σταθμού στη Κρήτη, δεδομένου ότι αντίστοιχες υποδομές υπάρχουν ήδη σε Κύπρο και Ισραήλ.
Συγκεκριμένα, ο καλωδιακός σταθμός στη Κρήτη θα «πατήσει» στις υπό ανάπτυξη υποδομές για την «μεγάλη» διασύνδεση Κρήτη – Αττική και επομένως τα καλώδια θα καταλήξουν παραλιακά στην Κρήτη για να προχωρήσουν χερσαία μέχρι τον υπό κατασκευή σταθμό μετατροπής στη Δαμάστα. Σημειώνεται ότι χρειάζεται να μεσολαβήσουν ειδικές τεχνικές μελέτες προκειμένου να προχωρήσει σε υλοποίηση το έργο, ωστόσο, όπως επισημαίνεται, δεν είναι κάτι που θα αλλάξει τον συνολικότερο σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται περίπου στα 70 εκατομμύρια ευρώ ενώ τόσο η Grid Telecom όσο και το άλλο μέρος του consortium, η ισραηλινή Tamares Telecom βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις για διεύρυνση των συμμετοχών στο έργο. Σημειώνεται ότι η Tamares Telecom είναι διαχειριστής δικτύων οπτικών ινών και θυγατρική του ισραηλινού fund Aluma με το οποίο ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη υπογράψει προκαταρκτική συμφωνία για συμμετοχή στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης «Great Sea Interconnector».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, οι δύο εταιρείες έχουν προσκαλέσει άλλους στρατηγικούς εταίρους να συμμετάσχουν στην κοινοπραξία ANDROMEDA, για να προσθέσουν αξία και να προσφέρουν προηγμένες λύσεις μεταφοράς δεδομένων, μέσα από τη δημιουργία μίας νέας τηλεπικοινωνιακής γέφυρας μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.
Όπως έχει γράψει το energypress, η ανάγκη για τη δημιουργία νέων διαδρόμων των υποθαλάσσιων οπτικών ινών διαμέσου της Μέσης Ανατολικής και της Αραβικής Χερσονήσου, πέραν του Σουέζ απ’ όπου διέρχονται όλα τα καλώδια, είναι μεγάλη. Οι επενδύσεις σε data centers, που αποθηκεύουν τη συνεχώς αυξανόμενη πληροφορία μέσω του διαδικτύου, έχουν ανάγκη από καλώδια οπτικών ινών και ο ΑΔΜΗΕ βλέπει ότι διανοίγεται μια σημαντική ευκαιρία στην περιοχή, δεδομένης και της στέρεας βάσης που έχουν αποκτήσει οι σχέσεις του με την ισραηλινή πλευρά.
Να σημειώσουμε ακόμη ότι το έργο της οπτικής διασύνδεσης των τριών χωρών θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες σε «monitoring» της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες να κατασκευάζεται, ενώ θα συμβάλει στην καλύτερη τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση της περιοχής τόσο μέσα από την διάθεση πλήθους ζευγών προς εμπορική εκμετάλλευση όσο και με την παροχή υπηρεσιών χωρητικότητας (capacity) στους ενδιαφερόμενους.
Πηγή energypress.gr