To 2025 θα είναι η χρονιά-σταθμός για τα δύο μεγάλα οδικά έργα Θεσσαλονίκη-Έδεσσα και Δράμα-Αμφίπολη. Σύμφωνα με το ενημερωτικό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα μεγάλα έργα στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας οι δύο διαγωνισμού θα αναδείξουν αναδόχους την επόμενη χρονιά.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, προσωρινός ανάδοχος για τα δύο έργα θα αναδειχθεί το πρώτο τρίμηνο. Αυτό σημαίνει πως σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου ΥΠΟΜΕ, η υποβολή των προσφορών θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του 2025.
Τα δύο μεγάλα οδικά έργα έχοντας αναδόχους -και με την αίρεση ότι δεν υπάρξουν προσφυγές- ακολούθως θα οδεύσουν προς υπογραφές, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο 2025, σημαίνοντας έτσι την έναρξη της υλοποίησης τους.
Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό του υπουργείο η εκτιμώμενη ολοκλήρωση των έργων θα είναι 3 έτη από την υπογραφή της σύμβασης-ΣΔΙΤ. Οι ανάδοχοι θα έχουν και την ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας των δύο αξόνων για το σύνολο της σύμβασης που είναι 360 μήνες (30 έτη συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου κατασκευής).
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει συνολικά 5 μεγάλα οδικά έργα-ΣΔΙΤ σε υλοποίηση: το flyover στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, τον άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη, το τμήμα του ΒΟΑΚ, Χερσόνησος-Νεάπολη και τα δύο οδικά της Βόρειας Ελλάδας Θεσσαλονίκη-Έδεσσα και Δράμα-Αμφίπολη.
Θεσσαλονίκη-Έδεσσα
Στον διαγωνισμό για τον άξονα Θεσσαλονίκη-Έδεσσα, είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία η οποία ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου 2022. Τον Ιούλιο του 2024 ολοκληρώθηκε ο 1ος Κύκλος του Ανταγωνιστικού Διαλόγου (ΒΙ Φάση) και μετά την υποβολή σχολίων από τους προεπιλεγέντες θα ακολουθήσει και 2ος Κύκλος του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.
Με την ολοκλήρωση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου θα συνταχθεί το Τεύχος Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών (ΒΙΙ Φάση), με προβλεπόμενη ημερομηνία το Νοέμβριο του 2024.
Η αναβάθμιση του οδικού άξονα (Μαυροβούνι – Έδεσσα, Παράκαμψη Γιαννιτσών, Παράκαμψη Χαλκηδόνας) σχετίζεται με τρία επιμέρους τμήματα από τα πέντε που διαιρείται η νέα χάραξη της οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας ως εξής:
(α) Τμήμα παράκαμψης Χαλκηδόνας: νέα χάραξη της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας από την αρχή της οδού (που ορίζεται στο τέλος του υφιστάμενου τεχνικού γεφύρωσης του Αξιού ποταμού και των παραποτάμων του) έως το κατασκευασμένο τμήμα παράκαμψης Πελλαίας χώρας της οδού, συνολικού μήκους ~6,340 χλμ.
(β) Τμήμα παράκαμψης Πελλαίας χώρας: το τμήμα αυτό αποτελεί τμήμα της νέας Εθνικής Οδού αρ. 2 και έχει ήδη κατασκευασθεί με διατομή πλάτους (11 μ.) με ΛΕΑ και (13 μ.)
(γ) Τμήμα παράκαμψης Γιαννιτσών: το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή παράπλευρων οδών συνολικού μήκους 14.078,33 μ., κάθετων οδών συνολικού μήκους 254,19 μ. κ.α.
(δ) Τμήμα Μελίσσι – Μαυροβούνι: το τμήμα αυτό αποτελεί τμήμα της νέας Εθνικής Οδού αρ. 2 και έχει ήδη κατασκευασθεί με διατομή πλάτους (11 μ.) συμπεριλαμβανομένης ΛΕΑ και (13 μ.) με τα ερείσματα.
(ε) Τμήμα Μαυροβούνι – Έδεσσα: το προς κατασκευή οδικό έργο, αποτελεί νέα χάραξη της οδού, Στον διαγωνισμό συμμετέχουν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΙΝΤΡΑΚΑΤ.
Δράμα-Αμφίπολη
Στον διαγωνισμό για τον άξονα Δράμα-Αμφίπολη είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία η οποία ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου 2022. Τον Ιούλιο του 2024 ολοκληρώθηκε ο 1ος Κύκλος του Ανταγωνιστικού Διαλόγου (ΒΙ Φάση) και μετά την υποβολή σχολίων από τους προεπιλεγέντες θα ακολουθήσει και 2ος Κύκλος του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.
Με την ολοκλήρωση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου θα συνταχθεί το Τεύχος Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών (ΒΙΙ Φάση), με προβλεπόμενη ημερομηνία το Νοέμβριο του 2024.
Στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) θα υλοποιήσει :
Α. Την μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση των τμημάτων:
• Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη μήκους ~29.5 χλμ.
• Μαυρολεύκη – Δράμα μήκους ~13.5 χλμ.
• Α/Κ Μεσορράχης
• Α/Κ Παλαιοκώμης
• Α/Κ Μ. Σουλίου
• Α/Κ Ροδολίβους
• Α/Κ Πρώτης
• Α/Κ Ν. Μπάφρας
• Α/Κ (Ημικόμβος) Αγγίτη
• Α/Κ Μαυρολεύκης
• Α/Κ Περιφερειακής Δράμας
• Κ/Κ Δράμας (σύνδεση με το αστικό δίκτυο της Δράμας)
Β. Την λειτουργία, συντήρηση, χρηματοδότηση του βασικού οδικού άξονα Δράμα – Αμφίπολη συνολικού μήκους ~43 χλμ. και όσα επιπλέον τμήματα συμπεριλαμβάνονται στο προαναφερθέν τμήμα Α.
Στον διαγωνισμό συμμετέχουν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΙΝΤΡΑΚΑΤ.
Δύο ακόμα οδικά έργα
Στην ατζέντα του υπουργείου υλοποιούνται σημαντικά οδικά έργα στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Πιο συγκεκριμένα, αιχμή του δόρατος είναι το flyover με εκτιμώμενη ολοκλήρωση το 2027. Το έργο εκτελεί το σχήμα ΑΒΑΞ-ΜΕΤΚΑ.
Οι εργασίες στα εργοτάξια είναι σε πλήρη ανάπτυξη στους Χώρους Κατασκευής που έχουν παραδοθεί, με πλέον κρίσιμες τις Εργασίες που συνδέονται με την κατασκευή της γέφυρας του Flyover.
Σήμερα στα εργοτάξια απασχολούνται συνολικά περίπου 250 άτομα και 80 βαρέα μηχανήματα, εκ των οποίων 25 εκσκαφείς (και διαφόρων τύπων οχήματα τα υπόλοιπα).
Επίσης από την Εγνατία Οδό Α.Ε. έχουμε το έργο ολοκλήρωσης σύνδεσης του 6ου προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκης με το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων της χώρας το οποίο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2025. Με το παρών έργο θα ολοκληρωθεί το νότιο τμήμα στη σύνδεση με τον ΟΛΘ.
Πηγή ypodomes.com