Ένα 24ωρο μετά από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο ο Έλληνας πρέσβης στη Γερμανία Παναγιώτης Ζωγράφος υπέβαλε την παραίτηση του. Ο ίδιος κράτησε χαμηλούς τόνους αναφορικά με το γεγονός σημειώνοντας ότι οι λόγοι αναφέρονται λεπτομερώς στην επιστολή που έχει στείλει στο ΥΠΕΞ και μόνο εκεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η κυβέρνηση χρέωσε στον Έλληνα πρέσβη ελλιπή ενημέρωση αναφορικά με τις προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης για την συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά ενώ αντίθετα εκείνος γραπτώς ενημερώσει ότι η ατμόσφαιρα στο Βερολίνο δεν ενδείκνυται για επίσκεψη καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος δεν προτίθεται να προχωρήσει σε δημόσια στήριξη.
Το εθιμοτυπικό προβλέπει ότι ο πρέσβης παρίσταται στις συναντήσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στη χώρα που υπηρετεί, εκτός από περιπτώσεις που οι συναντήσεις γίνονται κατ΄ ιδίαν. Η συγκεκριμένη συνάντηση περιλάμβανε πέντε άτομα από κάθε πλευρά. Τον Αντώνη Σαμαρά, όμως, συνόδευαν ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Σταύρος Παπασταύρου, ο Σταύρος Βασιλόπουλος και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους, Στέλιος Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, εκτός των εθιμοτυπικών ο κ. Ζωγράφος είναι άριστος γνωστής του πολιτικού γίγνεσθαι στη Γερμανία και έχει καλλιεργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τη γερμανική κυβέρνηση.
Ο Παναγιώτης Ζωγράφος μιλώντας στη Deutsche Welle χαρακτήρισε αναληθή τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι παραιτήθηκε λόγω των επικριτικών σχολείων του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια για τη μη ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου της πρεσβείας. Αντίθετα σημείωσε ότι εάν πράγματι είχε δυσαρεστηθεί με αυτά που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τότε θα είχε παραιτηθεί αμέσως μετά τις δηλώσεις του και όχι τώρα. Τόνισε δε ότι ο ίδιος δεν έχει αρμοδιότητα για τις εργασίες για τις οποίες υπεύθυνη είναι η Αθήνα.
Ο Παναγιώτης Ζωγράφος διέψευσε επίσης ότι η παραίτηση του σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στις συνομιλίες που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την Τρίτη με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στη γερμανική πρωτεύουσα. Κατέστησε δε σαφές ότι πέραν αυτού δεν πρόκειται να κάνει καμία άλλη δήλωση. Οι λόγοι της παραίτησης του αναφέρονται στην επιστολή που έχει στείλει στο υπουργείο Εξωτερικών και μόνο εκεί.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη DW, η παραίτηση συνδέεται και με το πλήγμα στο κύρος του πρέσβη από την απουσία του από τη συνάντηση αλλά και με το γεγονός ότι στο Βερολίνο εισέπραξε τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργικού γραφείου, επειδή όπως του καταλογίσθηκε δεν είχε προσφέρει ικανοποιητική εικόνα των γερμανικών διαθέσεων σε ότι αφορούσε τη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ. Μάλιστα γίνεται λόγος για «φραστικό επεισόδιο» του Χρύσανθου Λαζαρίδη με τον κ. Ζωγράφο στο ξενοδοχείο Hilton.
Σύμφωνα όμως με διασταυρωμένες – όπως αναφέρει η Deutsche Welle – πληροφορίες o Π. Ζωγράφος, που υπηρετεί 38 χρόνια στο διπλωματικό σώμα και τυχαίνει να είναι και δεύτερος ξάδερφος του Α. Σαμαρά, είχε γραπτώς ενημερώσει από καιρό το πρωθυπουργικό γραφείο, ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Βερολίνο δεν ενδείκνυται για επίσκεψη και ότι ο πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να εισπράξει δημόσια στήριξη της καγκελαρίου.
Είχε, δε, προτείνει αναβολή του ταξιδιού, και συγκεκριμένα για μια ημερομηνία μετά τη σύσταση της νέας Κομισιόν. Το σκεπτικό του ήταν ότι με Πρόεδρο τον Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ θα μπορούσαν τα ελληνικά αιτήματα να υποστηριχτούν με ποιο πειστικό τρόπο και να βρουν μεγαλύτερη απήχηση στην καγκελάριο.