Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Το αγγλικό δίκαιο σώζει τις τράπεζες

Το αγγλικό δίκαιο σώζει τις τράπεζες από νέο «κούρεμα» μέσω του buy back του χρέους των 62 δισεκ. ευρώ που αποτελείται από τα ομόλογα που προέκυψαν από το PSI και όχι η βούληση του eurogroup, ούτε η διαπραγματευτική δεινότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Με δυο λόγια η συμμετοχή στην επαναγορά είναι εθελοντική, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος όμως ξεκαθάρισε ότι από την επιτυχία της εξαρτάται η αξιοπιστία της χώρας!… και ότι εν τέλει πρόκειται για «πατριωτικό καθήκον»!!!

Με δυο λόγια, οι ελληνικές τράπεζες που κρατάνε 17 δισεκ. ευρώ από τα 62 των ομολόγων προς επαναγορά, θα πρέπει να πάνε να «κουρευτούν» 11-12 δισεκ. για να αποδείξουν τον πατριωτισμό τους. Διαφορετικά θα μείνουν για χρόνια εγκλωβισμένες στα εν λόγω ελληνικά ομόλογα μέχρι που να λήξουν. Σε ότι αφορά τη θεωρία που λέει ότι οι τράπεζες έχουν εγγράψει τα συγκεκριμένα ομόλογα σε τιμές χαμηλότερες τιμές από αυτές που θα γίνει η προσφορά και ότι δεν θα χρειασθούν πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση, το ακούμε βερεσέ, καθώς δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά τον παραλογισμό του PSI. Το ότι οι τιμές αυτών των εγγυημένων από το EFSF ομολόγων βρέθηκαν εκεί που βρέθηκαν, οφείλεται στην ασχετοσύνη αυτών που αποφάσισαν ή σε ύποπτες αποφάσεις, εκδοχές που και οι δύο είναι πολιτικά ελέγξιμες.

Σε ότι αφορά τα εν λόγω ομόλογα που κρατάνε τα Ασφαλιστικά Ταμεία, είναι σαφές ότι ο Στουρνάρας μάσησε τα λόγια του και ψέλιζε ότι «αυτά είναι ευρύτερο δημόσιο», ότι «είναι μια η άλλη περίπτωση» και διάφορα τέτοια που σημαίνει πως θέλουν πάλι να τα ληστέψουν για την πατρίδα.

ΥΓ 1: Γιάννη, πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως δεν ελέγχεις τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι. Επίσης, πρέπει να ξέρεις ότι με αυτά που κάνετε, θα εξοργίσετε κι άλλο τις αγορές και η Ελλάδα δεν θα δει ευρώ από την αγορά ούτε του Αγίου Φανουρίου. Χώρια που θα σας κόψουν τα έντοκα και οι τράπεζες και θα ψάχνετε πάλι για ρευστό.

ΥΓ 2: Γιάννη, με αυτά που κάνετε, πρώτον αναγορεύσατε την Λαγκάρντ σε νέο αστέρι της Αριστεράς, δεύτερον, θα οδηγήσετε την Αριστερά να πάει χέρι χέρι με τους αντιστασιακούς τραπεζίτες. Αυτά τα έχει υπόψη του ο Χρύσανθος; …ή κάνετε του κεφαλιού σας και θα βρεθούμε μπροστά σε μέτωπο τραπεζιτών-ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα ξέρουμε πού να κρυφτούμε.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων