Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Το «άλογο» της Nestlé

Αίσθηση προκάλεσε η εμπλοκή της Nestlé στο διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, καθώς υποχρεώθηκε να αποσύρει προϊόντα της, κυρίως γεύματα ζυμαρικών, στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, παραδεχόμενη ότι περιέχουν περισσότερο από 1% κρέας αλόγου.

Η μετοχή της φαίνεται ότι χρειάστηκε να στηριχθεί μετά το πρώτο σοκ, αλλά η εμπιστοσύνη των επενδυτών κλονίστηκε μετά τις αποκαλύψεις, καθώς θεωρείται πως η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο δεν ελέγχει πλήρως όλους τους κλάδους της παραγωγής της ή ακόμη χειρότερα, μπορεί και να ακολουθεί μεθόδους μείωσης του κόστους παραγωγής που μπορούν να χαρακτηρισθούν οριακές.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των καταναλωτών τόσο για τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, όσο και στις αλυσίδες fast food, ιδιαίτερα όταν πρωτοανιχνεύτηκε κρέας αλόγου σε ιρλανδικά chains burgers.

Η ανακάλυψη αλογίσιου κρέατος σε προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως βόειο έχει εξαπλωθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο σε όλη την Ευρώπη από τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα αποσύρσεις προϊόντων και την δυσφορία των κυβερνήσεων που διατάσσουν ελέγχους. Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη τονίζουν ότι το κρέας του αλόγου ενέχει μικρό ή καθόλου κίνδυνο για την υγεία, αν και ορισμένα πτώματα αλόγων βρέθηκαν να είναι μολυσμένα με ένα παυσίπονο που απαγορευτεί για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Όπως αποκάλυψε ο Guardian στις 19 Φεβρουαρίου, η ελβετική πολυεθνική Nestlé διαπίστωσε ίχνη DNA αλόγου σε ποσότητα πάνω από 1% και απέσυρε δύο κατεψυγμένα προϊόντα, τα ζυμαρικά, Buitoni Μοσχάρι και Ραβιόλια με Μοσχάρι Tortellini στην Ιταλία και την Ισπανία, τα Lasagnes à la Bolognaise Gourmandes, καθώς ένα κατεψυγμένο προϊόν για τις επιχειρήσεις εστίασης στη Γαλλία. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας δήλωσαν πως «δεν υπάρχει ζήτημα ασφάλειας των τροφίμων». Η Nestlé ανακοίνωσε επίσης ότι στα προϊόντα που ελέγχθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τεστ ήταν αρνητικά για κρέας αλόγου, ειδικά σε επτά πιάτα διαίτης Jenny Craig και σε δύο παιδικές τροφές Gerber που περιέχουν μεταποιημένο βόειο κρέας. Η Nestlé ανέστειλε επίσης τις παραδόσεις όλων των προϊόντων περιέχουν βόειο κρέας από ένα γερμανό υπεργολάβο της.

Τα σούπερ μάρκετ Lidl, ανακοίνωσαν ότι απέσυραν τα προϊόντα στη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Η Nestlé που έχει πολλά εμπορικά σήματα, όπως οι παιδικές τροφές Gerber, το γάλα Carnation, KitKat, Maggi, Milo, Nescafe, Coffeemate, Nespresso κ.ά. πραγματοποίησε τζίρο 92,2 δισεκ. SF και κέρδη 14 δισεκ. SF σημειώνοντας εντυπωσιακές επιδόσεις ως «άλογο» κούρσας κερδών…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων