Σχεδόν καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν είναι τόσο χρεωμένη όσο η Ελλάδα, ισχυρίζεται η γερμανική εφημερίδα Die Welt, (κείμενο Alan Posener). Και προσθέτει:
Και όμως η κυβέρνηση υπέγραψε τώρα συμφωνία δισεκατομμυρίων Ευρώ με την Γαλλία. Με φόντο την ελληνική ξεγνοιασιά, μερικές συζητήσεις στην Γερμανία φαντάζουν εκτός πάσης πραγματικότητας, σχολιάζει ο αρθρογράφος στον υπότιτλο του άρθρου. Και συνεχίζει:
Όταν ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψαν αμυντική συμφωνία στα τέλη Σεπτεμβρίου, πολλοί κούνησαν το κεφάλι τους σε ένδειξη αποδοκιμασίας.
Οι δύο χώρες είναι μέλη της ΕΕ και ως εκ τούτου υποχρεούνται να παρέχουν αμοιβαία συνδρομή σύμφωνα με το Άρθρο 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ, του οποίου το Άρθρο 5 ρυθμίζει επίσης την αμοιβαία βοήθεια. Και η Συμμαχία στρέφεται εναντίον ενός κράτους που είναι το ίδιο μέλος του ΝΑΤΟ και εξακολουθεί να είναι υποψήφιο για ένταξη στην ΕΕ. Πρόκειται για την Τουρκία.
Το πολιτικό παράλογο θα πρέπει φυσικά να αντισταθμιστεί από το εσωτερικό πολιτικό κέρδος για τον Macron. Αφότου η Αυστραλία ακύρωσε την παραγγελία για 12 γαλλικά υποβρύχια αξίας 50 δις Ευρώ στο πλαίσιο της συμφωνίας Aukus με τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία θα προμηθεύσει τουλάχιστον τρεις φρεγάτες αξίας 3,5 δις Ευρώ και 18 αεροσκάφη Rafale έναντι 2,5 δις Ευρώ στην Ελλάδα. Δεν αποκλείονται περαιτέρω παραγγελίες.
Μία στιγμή: Το χρέος της Ελλάδας είναι 210% του ΑΕΠ. Μόνο η Ιαπωνία και το Σουδάν έχουν υψηλότερο λόγο δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ. Τα ευρωπαϊκά κριτήρια του Maastricht απαιτούν ανώτατο όριο χρέους 60%, το οποίο η Γερμανία θα είχε φτάσει το 2020 εάν δεν είχε επέλθει η κρίση του κορωνοϊού. Οι Έλληνες δεν έχουν τίποτα πιο σημαντικό να κάνουν με τα χρήματά τους από το να δώσουν στους Ναύαρχους τους νέα παιχνίδια και να διασώσουν το κύρος του Γάλλου Προέδρου;
Όχι. Το χρέος της Ελλάδας θα πρέπει να αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου, το μεγαλύτερο μέρος του θα γίνει απαιτητό μετά από 20 χρόνια. Εν τω μεταξύ, τα χαμηλά επιτόκια παγκοσμίως σημαίνουν ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της φθηνά. Οι επενδυτές ανταγωνίζονται για να αποκτήσουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, ανέφερε τον Ιούνιο το Bloomberg.
Ακόμα και ομόλογα που είχαν προηγουμένως χαρακτηριστεί ως «σκουπίδια» αγοράζονται με λαχτάρα. Χάρη στην υψηλή ζήτηση, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να πληρώνει χαμηλότερους τόκους για τα δάνεια της από την Ιταλία και όχι πολύ μεγαλύτερους από την Γερμανία. Επιπλέον, η Οικονομία της γνωρίζει εκρηκτική άνοδο.
Έτσι, η κυβέρνηση μπορεί ακόμα να υπολογίζει στα έσοδά της για να εξυπηρετεί το χρέος -και για να αγοράζει μη απαραίτητα πράγματα, όπως φρεγάτες και μαχητικά αεροσκάφη.
Με φόντο την ελληνική ξεγνοιασιά, κάποιες συζητήσεις στην Γερμανία φαντάζουν εκτός πάσης πραγματικότητας. Μακροπρόθεσμα, το υψηλό χρέος μπορεί να αποδειχθεί προβληματικό. Αλλά όπως είπε ο μεγάλος οικονομολόγος John Maynard Keynes: «Μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι νεκροί».