Με τεκμηριωμένες θέσεις και ισχυρά επιχειρήματα η μαθήτρια του Αριστοτελείου Κολλεγίου, Μαρία Καραμαλή, επιχείρησε να καταδείξει τη σχέση μεταξύ της ανάπτυξης και της ποιότητας ζωής μέσα από την γραπτή εργασία της, η οποία διακρίθηκε στον 34ο Πανελλαδικό-61ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Γραπτών και Καλλιτεχνικών Εργασιών.
Ο διαγωνισμός με θέμα «Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής» διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτικών A.E.D.E.-Τμήμα Ελλάδος, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολείων. Συμμετείχαν μαθητές γυμνασίων, λυκείων και των δύο τελευταίων τάξεων του δημοτικού.
Το θέμα που κλήθηκαν να αναπτύξουν οι μαθητές των λυκείων είχε ως εξής: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ατενίζει το 2015 με το όραμα της Ανάπτυξης και με το σύνθημα “Ο κόσμος μας, η αξιοπρέπειά μας, το μέλλον μας”. Σε ένα άρθρο σας για το σχολικό τύπο προσπαθήστε να καταδείξετε τη σχέση μεταξύ της ανάπτυξης και της ποιότητας της ζωής όλων μας».
Με την εργασία της η μαθήτρια του λυκείου του Αριστοτελείου Κολλεγίου Μ. Καραμαλή απέσπασε διάκριση και βραβεύτηκε μαζί με άλλους διακριθέντες μαθητές από όλη την Ελλάδα σε ειδική τελετή, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2015 στην αίθουσα συνεδρίων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, παρουσία του προέδρου της A.E.D.E. Ελλάδος κ. Χρ. Κολλόκα, του πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου Γ. Κοντογιώργη και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων. Εντός του 2016 οι διακριθέντες μαθητές προγραμματίζεται να επισκεφθούν εκπαιδευτικό κάμπους στη Γερμανία.
Στην εργασία της η Μαρία Καραμαλή εκφράζει την άποψη ότι η ποιότητα ζωής συνδέεται άρρηκτα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, της επιστήμης, της γεωργίας, με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την ανάπτυξη στον τομέα της υγείας. Επίσης, η μαθήτρια του Αριστοτελείου Κολλεγίου επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Στόχος των ευρωπαϊκών χωρών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι η δημιουργία μίας ισχυρής οικονομίας. Μια οικονομικά ισχυρή χώρα έχει δυνατότητες ανάπτυξης σε όλους τους παραγωγικούς τομείς, μπορεί να εντείνει τις επενδύσεις της και να επιλύει το πρόβλημα της ανεργίας. Μια οικονομικά υγιής κοινωνία αντιμετωπίζει τη δυστυχία και το κλίμα κατάθλιψης και καλλιεργεί την αίσθηση της ευημερίας τη δυνατότητα ικανοποίησης αναγκών αναφορικά με υλικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς τομείς της ζωής. Με τον όρο οικονομική ανάπτυξη βέβαια εννοούμε και τις μεταβολές στη διάρθρωση της οικονομίας, την προστασία του καταναλωτή και την παροχή υψηλού επιπέδου δημόσιων υπηρεσιών. Όλα αυτά όχι μόνο αντανακλούν άμεσα στην ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά πολύ περισσότερο αναδεικνύουν και ανυψώνουν το ανθρώπινο πρόσωπο της κοινωνίας.
Άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητας της ζωής είναι η ανάπτυξη της Τεχνολογίας και της Επιστήμης, γι’ αυτό και αποτελεί καίριο στόχο της Ευρώπης. Η αύξηση των γνώσεων και της Τεχνολογίας απάλλαξαν τον άνθρωπο από τον μόχθο και την κούραση, τον βοήθησαν να καλύψει ανάγκες αξιοπρεπούς επιβίωσης, πρόσφεραν μέσα άνετης μετακίνησης και εύκολης επικοινωνίας. Η ζωή γνωρίζει πρωτοφανή ευημερία και ανέσεις που δεν θα μπορούσε να φανταστεί στο παρελθόν. Αυτή η ανάπτυξη αύξησε τη δυνατότητα μετάδοσης και παροχής πληροφοριών, την οργάνωση και στήριξη της εκπαίδευσης και την άνοδο του πνευματικού επιπέδου. Ο άνθρωπος απολαμβάνει την ποιότητα ζωής καθώς είναι προφυλαγμένος από δεινά, όχι μόνο την πείνα και τη φτώχεια αλλά και την αμάθεια και την αδυναμία να πλησιάσει και να επικοινωνήσει με τους άλλους».
Καταλήγοντας η μαθήτρια του Αριστοτελείου Κολλεγίου σημειώνει πως την ποιότητα ζωής τη βρίσκουμε στην ανάπτυξη. «Μπορούμε να είμαστε περισσότερο ευτυχισμένοι, ελεύθεροι, με καλύτερες ανθρώπινες σχέσεις, απαλλαγμένοι από τη στέρηση, μόνο αν ακολουθήσουμε με σύνεση τις προοπτικές που ανοίγει και η Ανάπτυξη για την κατάκτηση της ευτυχίας και την ποιότητας ζωής», συμπληρώνει η 16χρονη.