Γράφει ο Σπύρος Μπόικος
Το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον δημοσίευσε στο διαδίκτυο την Ψηφιακή Συλλογή Αϊνστάιν, δίνοντας πρόσβαση στο ευρύ κοινό στο αρχείο του διάσημου θεωρητικού φυσικού και φιλοσόφου. Η συλλογή αποτελείται μέχρι στιγμής από υλικό που αντιστοιχεί σε 13 τυπωμένους τόμους και αφορά στο κομμάτι εκείνο του αρχείου που έχει μελετηθεί και ταξινομηθεί από την ομάδα ειδικών που μελετά τα κατάλοιπα του Άλμπερτ Αϊνστάιν από το 1986 μέχρι σήμερα.
Το αρχείο που άφησε πίσω του ο Αϊνστάιν αποτελείται από περίπου 80.000 έγγραφα, από τα οποία δημοσιεύονται για την ώρα μόνο τα 5.000, τα οποία έχουν ήδη εκδοθεί σε έντυπη μορφή, με χρονολογική σειρά. Τα μέχρι τώρα δημοσιευμένα ντοκουμέντα φτάνουν μέχρι το 1923, όταν ο Άλμπερτ Αινστάιν ήταν 44 χρονών. Η ομάδα που μελετά το αρχείο, η οποία αποτελεί καρπό της συνεργασίας του Πρίνστον με το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ (στο οποίο άφησε τα πνευματικά δικαιώματα του έργου του ο Αϊνστάιν) φιλοδοξεί να δημοσιεύσει το σύνολο του αρχείου όσο προχωράει η μελέτη και η ταξινόμηση του.
Τα έγγραφα του αρχείου είναι επιστολές, μελέτες, ταχυδρομικές κάρτες, τετράδια, ημερολόγια και ακαδημαϊκές εργασίες για μια πληθώρα θεμάτων σχετικά με την επιστημονική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της εποχής μέχρι το θάνατο του Αϊνστάιν το 1955. Επίσης στο αρχείο περιέχονται προσωπικές επιστολές του διάσημου επιστήμονα προς φίλους και άλλα αγαπημένα πρόσωπα.
Η δημοσίευση αρχείων και ντοκουμέντων από πανεπιστήμια στο διαδίκτυο είναι μια νέα, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρακτική, η οποία βοηθά τόσο την ακαδημαϊκή έρευνα, όσο και την επαφή του κοινού με ντοκουμέντα τα οποία μπορεί να το ενδιαφέρουν και μέχρι τώρα βρίσκονταν απροσπέλαστα σε βιβλιοθήκες πανεπιστημιακών κυρίως ιδρυμάτων.
Όπως αναφέρει ο βιογράφος του Αϊνστάιν Γουόλτερ Άϊσακσον, η δημοσίευση στο διαδίκτυο του αρχείου Αϊνστάιν “μπορεί να δώσει ευρήματα και συνδέσεις που έχουν διαφύγει της προσοχής των επιστημόνων” για να συνεχίσει λέγοντας ότι “η δημοσίευση του αρχείου θα ενισχύσει μια βασική αλήθεια της εποχής του διαδικτύου: ότι δίνοντας στον καθένα την ευκαιρία να βρει την πληροφορία “αφιλτράριστη” μειώνεται ο ρόλος των κλειδοκρατόρων και των ενδιαμέσων. Οι ακαδημαϊκοί και οι ειδικοί θα παίζουν πάντα ένα σημαντικό ρόλο στην ιστορική ανάλυση, αλλά πλέον οι ερμηνείες τους θα ελέγχονται και θα συμπληρώνονται από τη σοφία του πλήθους”.
Το αρχείο του Άλμπερτ Αϊνστάιν μπορείτε να το βρείτε στο σχετικό site που έφτιαξε το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον για να στεγάσει την ψηφιακή συλλογή, ενώ τα κείμενα είναι γραμμένα κυρίως στα γερμανικά και κάποια στα αγγλικά.