Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Το Bitcoin ίσως να μην είναι τόσο ανώνυμο τελικά

Tο Bitcoin σημαίνει διαφορετικά πράγματα για κάθε άνθρωπο. Για τους αναρχικούς και τους εγκληματίες είναι ένας τρόπος για να πραγματοποιούν οικονομικές συναλλαγές. Για άλλους, είναι ένα ευμετάβλητο εμπόρευμα για θαρραλέους κερδοσκόπους και μία αποτελεσματική μέθοδος για να κινείς χρήματα. Αυτό που προσπαθούν τώρα να κάνουν οι ρυθμιστικές αρχές είναι να βρουν έναν τρόπο να κρατήσουν μακριά τους εγκληματίες.

Αυτό μπορεί να είναι ευκολότερο από ό, τι φαίνεται, καθώς μελετώνται ήδη τεχνικές για την παρακολούθηση των συναλλαγών Bitcoin και, όπως πολλές άλλες φαινομενικά ιδιωτικές δραστηριότητες στο διαδίκτυο, η μεταφορά χρημάτων είναι ευάλωτη σε τεχνάσματα. Ενώ το Bitcoin περιγράφεται συχνά ως ανώνυμο, το πιο σωστό είναι να το περιγράψουμε ως ψευδώνυμο. Κάθε συναλλαγή είναι αποθηκευμένη σε ένα δημόσιο αρχείο, με πληροφορίες σχετικά με τους εμπλεκόμενους λογαριασμούς και τον αριθμό των Bitcoins που ανταλλάσσονται. Αυτό είναι απαραίτητο μέρος της δομής. Η ανάλυση αυτών των συναλλαγών είναι ο τρόπος που το σύστημα διασφαλίζει ότι οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν τα ίδια κέρματα ξανά και ξανά. Ενώ οι συναλλαγές με Bitcoin δεν είναι τόσο διαφανείς όσο με πιστωτικές κάρτες, είναι πολύ περισσότερο από ό, τι τα μετρητά.

«Οι πολιτικοί ποτέ δεν θα εξέταζαν σοβαρά το ενδεχόμενο απαγόρευσης των μετρητών», υποστηρίζει ο Jerry Brito, διευθυντής του προγράμματος της έρευνας τεχνολογίας του Mercatus Center στο Πανεπιστήμιο George Mason.

Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει όσους λογαριασμούς θέλει και τίποτα δεν συνδέει τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιούνται στις συναλλαγές Bitcoin με την πραγματική ταυτότητα των χρηστών. Για το λόγο αυτό οι ρυθμιστικές αρχές επικεντρώνονται κυρίως σε περιπτώσεις όπου η κυβέρνηση εξέδωσε νομίσματα μετατρέψιμα σε Bitcoins και αντίστροφα. Αλλά εάν υπάρχουν αρκετά στοιχεία, ακόμη και ανώνυμα δίκτυα μπορούν να αποκαλυφθούν.

Ερευνητές μπόρεσαν πρόσφατα να αποδείξουν πως το 40% των ταυτοτήτων των χρηστών Bitcoin θα μπορούσε να ανακτηθεί, ακόμη και εάν χρησιμοποιούσαν τις συνιστώσες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Η αυξανόμενη ευκολία με την οποία μπορούν να ταυτοποιηθούν οι μεγάλες συναλλαγές καθιστά εν τέλει το Bitcoin μη ελκυστικό για παράνομη χρήση, όπως το ξέπλυμα χρήματος.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων