Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Το Brexit προκαλεί τρύπα 20 δισεκ.ευρώ στον προϋπολογισμο της Ε.Ε

Ο συνδυασμός του Brexit και νέων προκλήσεων, όπως η ευρωπαϊκή άμυνα, θα δημιουργήσουν μια «τρύπα» έως 20 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως στον προϋπολογισμό της ΕΕ, προειδοποίησε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού.
«Μόνο η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου μας αφήνει ένα έλλειμμα εισπράξεων κατ’ ελάχιστον 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως», υπενθύμισε ο Γκίντερ Έτινγκερ σε κείμενό του που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της Επιτροπής.
«Ταυτοχρόνως οφείλουμε να χρηματοδοτήσουμε νέα καθήκοντα όπως η άμυνα, η εσωτερική ασφάλεια», πρόσθεσε ο επίτροπος εκτιμώντας ότι «η συνολική τρύπα μπορεί συνεπώς να είναι μέχρι και δύο φορές μεγαλύτερη».
Αναμένεται ότι θα υπάρξει έτσι διαφορά μέχρι 20 δισεκατομμυρίων ευρώ ανάμεσα στο νέο επίπεδο των εισπράξεων και αυτό των απαραίτητων ετήσιων δαπανών, σύμφωνα με τον Έτινγκερ, ο οποίος πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα τις σκέψεις του για το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ των 27.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει συνεπώς να κάνουν μια ξεκάθαρη επιλογή, σύμφωνα με τον επίτροπο, ανάμεσα στην αναζήτηση νέων πόρων και τη μείωση των φιλοδοξιών του προϋπολογισμού της ΕΕ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων