Πριν από έξι μήνες, ο αμερικανικός ερευνητικός οργανισμός τεχνητής νοημοσύνης OpenAI παρουσίασε στο ευρύ κοινό το ChatGPT. Τα πολύπλοκα συστήματα αλγορίθμων, γνωστά ως τεχνητή νοημοσύνη, διεισδύουν σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και γίνονται κοινό μέρος του διαδικτύου και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Εκτός του ότι μπορούν να δημιουργήσουν μια εικόνα ή ένα ποίημα, μπορούν επίσης να διαδώσουν παραπληροφόρηση και να μην λένε την αλήθεια. Τα πνευματικά δικαιώματα είναι επίσης ένα ζήτημα. Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο ζητούν, ως εκ τούτου, τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.
Η ανάπτυξη του πιο διαδεδομένου chatbot στον κόσμο υποστηρίχθηκε από τη Microsoft. Η εταιρεία συνεισέφερε δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με στοιχεία αναλυτών, το ChatGPT είναι επίσης η ταχύτερα αναπτυσσόμενη καταναλωτική εφαρμογή στην ιστορία, καθώς έφτασε τα 100 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες δύο μήνες μετά το λανσάρισμά του.
Φέτος την άνοιξη, η εταιρεία παρουσίασε το πιο προηγμένο μοντέλο GPT-4, το οποίο απαντά σε ερωτήματα με μεγαλύτερη ακρίβεια, είναι πιο αξιόπιστο και πιο δημιουργικό. Σύμφωνα με το OpenAI, το GPT-4 μπορεί να διεξάγει ανθρώπινες συνομιλίες, να συνθέτει τραγούδια και να συνοψίζει μακροσκελή έγγραφα, μεταξύ άλλων. Εκτός από τους δωρεάν λογαριασμούς, υπάρχουν και επί πληρωμή συνδρομητικοί λογαριασμοί ChatGPT με βελτιωμένα χαρακτηριστικά.
Εναλλακτικές λύσεις για το ChatGPT έχουν δρομολογηθεί από διάφορες άλλες εταιρείες, όπως η Google, η οποία παρουσίασε το δικό της chatbot Bard στα τέλη Μαρτίου, οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας Baidu και Alibaba, ενώ η Microsoft έχει ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στη μηχανή αναζήτησης Bing και στο πρόγραμμα περιήγησης Edge. Η Apple εργάζεται επίσης επί του παρόντος για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης. Το chatbot αναζήτησης Perplexity, το οποίο αναζητά το Διαδίκτυο σε πραγματικό χρόνο, εμφανίζει χρησιμοποιημένους πόρους και παρέχει δωρεάν πρόσβαση στο GPT-4, εκτιμάται επίσης από τους ειδικούς.
Άλλα προγράμματα που λειτουργούν με την ίδια αρχή μπορούν να δημιουργήσουν εικόνες, όπως το Midjourney – (είναι μια ψηφιακή τεχνολογία – «σκουληκότρυπα» του 21ου αιώνα για το ανθρώπινο, δημιουργικό μυαλό), ενώ εργαλεία όπως το Whisper ή το Trint μεταγράφουν τον προφορικό λόγο. Όμως, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης – ΤΝ μπορούν επίσης να παράγουν και να αναλύουν κώδικα προγραμματισμού.
Η δημοτικότητα του ChatGPT έχει ανακινήσει τη δημόσια συζήτηση σχετικά με τα οφέλη και τις ηθικές και κοινωνικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Μεταξύ των ζητημάτων που συζητούνται σε σχέση με την ΤΝ, η προστασία της ιδιωτικής ζωής αποτελεί ιδιαίτερη ανησυχία, και στο πλαίσιο αυτό υπάρχει αυξανόμενος έλεγχος του τρόπου με τον οποίο το ChatGPT και άλλα προγράμματα που έχει εμπνεύσει διαχειρίζονται τα δεδομένα εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών. Αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως για τη βελτίωση ή την «εκπαίδευση» της τεχνητής νοημοσύνης.
Οι καλλιτέχνες υποβάλλουν αγωγές
Υπάρχει επίσης το ζήτημα της κατάχρησης πνευματικών δικαιωμάτων κατά τη χρήση της ΤΝ. Καλλιτέχνες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη καταθέσει τις πρώτες αγωγές κατά της τεχνητής νοημοσύνης που παράγει περιεχόμενο χρησιμοποιώντας τα έργα τους. Διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η ΤΝ επεξεργάζεται δισεκατομμύρια κείμενα και εικόνες, κάτι που η ΤΝ κάνει στο πλαίσιο της «εκμάθησής» της. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η AI δεν είναι ούτε ο ιδιοκτήτης του περιεχομένου, ούτε ο δημιουργός, ούτε ο υπεύθυνος.
Η χρήση κειμένων και δεδομένων από την τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη καθίσταται δυνατή χάρη σε μια ευρωπαϊκή οδηγία του 2019, η οποία επιτρέπει τη λεγόμενη εξόρυξη δεδομένων, ακόμη και από περιεχόμενο που κατά τα άλλα προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, αρκεί να είναι διαθέσιμο στο κοινό. Η μόνη προστασία είναι ότι ο συγγραφέας το απαγορεύει ρητά.
Η τεχνητή νοημοσύνη ολοκλήρωσε τη Νυχτερινή Φρουρά του Ρέμπραντ και πρόσθεσε τμήματα που είχαν αποκοπεί στο παρελθόν.
Επιπλέον, η αμερικανική νομοθεσία επιτρέπει την εξόρυξη δεδομένων βάσει της λεγόμενης αρχής της δίκαιης χρήσης. Τα έργα που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να ακολουθήσουν τα φωτογραφικά έργα από την άποψη των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, τα οποία θεωρούνται πνευματική δημιουργία του δημιουργού μόνο μετά την απόφαση του ΔΕΕ του 2011.
Απαγόρευση ή περιορισμός;
Ορισμένες χώρες ζητούν την ανάγκη ρύθμισης της ΤΝ σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Επίσης, ο επικεφαλής του OpenAI Σαμ Άλτμαν δήλωσε σε πρόσφατη ακρόαση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι η κυβερνητική δράση θα είναι «κρίσιμη» στην προσπάθεια περιορισμού των κινδύνων που συνδέονται με τη χρήση της ΤΝ. Ο Άλτμαν, μεταξύ άλλων, υποστήριξε την ιδέα ενός διεθνούς οργανισμού που θα δημιουργεί πρότυπα στον τομέα αυτό, προσφέροντας μια σύγκριση με τη ρύθμιση των πυρηνικών όπλων.
Η πρώτη δυτική χώρα που απαγόρευσε το ChatGPT ήταν η Ιταλία στις αρχές Απριλίου, η οποία το έκανε λόγω ανησυχιών για παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής. Από την πλευρά του, το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι η τοπική αρχή ανταγωνισμού της αγοράς έχει αρχίσει να εξετάζει τις ευκαιρίες και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και εξετάζει τους κανόνες ανταγωνισμού και τα μέτρα προστασίας των καταναλωτών.
Τον Μάρτιο, το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια αμφιλεγόμενη τροποποίηση του νόμου σχετικά με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση της ασφάλειας σε σχέση με τη φιλοξενία των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι το επόμενο έτος. Ταυτόχρονα, η γαλλική αρχή προστασίας δεδομένων CNIL δήλωσε τον Απρίλιο ότι διερευνά αρκετές καταγγελίες κατά της ChatGPT για παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής.
Η Ισπανία έχει επίσης ξεκινήσει έρευνα κατά της ChatGPT για πιθανές παραβιάσεις δεδομένων και η Ιρλανδία, η Αυστραλία και η Ιαπωνία έχουν επίσης επισημάνει την ανάγκη να αναζητηθούν ρυθμιστικά μέτρα σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζητά δημόσια σχόλια σχετικά με πιθανά μέτρα λογοδοσίας για τα συστήματα ΤΝ.
Η Επιτροπή Διαχείρισης Κυβερνοχώρου (CAC) της Κίνας παρουσίασε σχέδιο μέτρων για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, λέγοντας ότι θέλει οι επιχειρήσεις να υποβάλλουν αξιολογήσεις ασφαλείας στις αρχές πριν από την παρουσίαση των προσφορών τους στο κοινό.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήθελε να είναι η πρώτη στον κόσμο που θα διαθέτει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης. Πριν από σχεδόν δύο χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε κανόνες για έναν νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη που θα ταξινομεί τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης ανάλογα με το αντιληπτό επίπεδο κινδύνου τους, από χαμηλό έως απαράδεκτο. Τώρα η ΕΕ πλησιάζει στην υιοθέτηση ενός «νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη». Οι ευρωβουλευτές θέλουν να απαγορεύσουν ρητά την αναγνώριση συναισθημάτων, την κατάρτιση προφίλ με τεχνητή νοημοσύνη για αστυνομικούς σκοπούς ή την κατάχρηση βιολογικών δεδομένων από κοινωνικά δίκτυα.
Πηγή: ceska televise