Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Το «δάκρυ του Εθνάρχη» διχάζει την κυβέρνηση;

Καταλαβαίνω ότι το καυτό θέμα των ημερών είναι η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα και η δυναμική που αυτή δημιούργησε σε μια σειρά θεμάτων. Δεν θα μπω όμως σε αυτό, γιατί προ ημερών έγινε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνάντηση για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

*************************************

Είδε, δηλαδή, ο γνωστός μας Μάθιου Νίμιτς τους ειδικούς διαπραγματευτές των δύο χωρών και διέγνωσε πως υπάρχει περιθώριο για να υπάρξει πρόοδος -τους επόμενους μήνες- στις διαπραγματεύσεις. Το παρακολουθώ με προσοχή, γιατί υπάρχει μια ακόμα παράμετρος που δεν της έχουμε δώσει τη δέουσα προσοχή: αλήθεια, έχει η κυβέρνηση ενιαία στάση στο θέμα;

*************************************

HTML tutorial

Άκουγα για παράδειγμα τον υφυπουργό Υποδομών, Νίκο Μαυραγάνη, που προέρχεται από τους ΑΝΕΛ να λέει ότι η θέση του κόμματός του είναι αυτή που απορρέει από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών του 1992, σύμφωνα με την οποία δεν γίνεται δεκτή καμία ονομασία που θα περιλαμβάνει την ονομασία Μακεδονία.

*************************************

Και επειδή έχω ακούσει και τον Πάνο Καμμένο να θυμάται «το δάκρυ του Εθνάρχη» Κωνσταντίνου Καραμανλή, δεν είμαι πολύ σίγουρος πώς θα αντιδράσει, αν επιτευχθεί συμφωνία για σύνθετη ονομασία. «Νέα Μακεδονία» όπως ακούγεται στο παρασκήνιο, για παράδειγμα. Διότι εδώ γεννάται ένα μείζον εθνικό ζήτημα, αν ο μικρός κυβερνητικός εταίρος δεν συμφωνεί με την πάγια εθνική θέση που -από το 2007 με τις προγραμματικές δηλώσεις της ΝΔ και από το Βουκουρέστι το 2008 και μετά- είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

*************************************

Επίσης, μιας και είναι ώρες αποριών, ποια είναι η άποψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για το ζήτημα; Κάτι απορίες που τις έχω ώρες ώρες…

Ο Γαβρόγλου, ο μουφτής και ο Πατριάρχης

Θέμα εκλογής μουφτή άνοιξε από χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, κοινοποιώντας μία συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Επίσης, με προβληματίζει ιδιαίτερα ο χρόνος της κοινοποίησης της σκέψης του, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα.

*************************************

Όπως με προβληματίζει και η συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, πριν από περίπου ένα μήνα, για την οποία δεν εκδόθηκε ανακοίνωση.

*************************************

 Στην κυβέρνηση συνιστώ να μην κάνει έναν λανθασμένο παραλληλισμό. Μην ταυτίσουν το status του Οικουμενικού Πατριάρχη που εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο με αυτό του μουφτή, ο οποίος έχει και δικαστικές αρμοδιότητες για οικογενειακά ζητήματα. Άλλωστε, την τελευταία φορά που κοίταξα, οι δικαστές με βάση το ελληνικό Σύνταγμα δεν εκλέγονται.

Καίει… επενδυτικές καρδιές ο Ευκλείδης

Εντυπωσίασε, μαθαίνω, τους εκπροσώπους διαφόρων hedge funds στη Νέα Υόρκη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μάλιστα, άνθρωπός μου ο οποίος συνομίλησε με ορισμένους εκ των παρισταμένων σε κλειστό γεύμα μου περιέγραφε τον ενθουσιασμό τους για τις επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας, αλλά και το σχέδιο από τους παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών.

Η διπλή χαρά του Κωστή Χατζηδάκη

Διπλές χαρές μπορεί να έχει αυτό το Σαββατοκύριακο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης. Αφενός, ο αντιπρόεδρος του κόμματος έχει πάρει πάνω του, ως αρμόδιος για το πρόγραμμα, το συνέδριο που θα γίνει, συνεπώς, αν πάει καλά, θα πιστωθεί και την επιτυχία. Την ίδια ώρα, η σύζυγος του Πόπη Καλαϊτζή είναι στις μέρες της και ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, ενώ δεν είναι απίθανο να γεννήσει ακόμα και τις μέρες του συνεδρίου.

Έλεγχοι a la carte

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν στο παρασκήνιο και όλες τις διπλωματικές διεργασίες, μαθαίνω ότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα σε ό,τι αφορά τους ελέγχους επιβατών από ελληνικές πτήσεις στα γερμανικά αεροδρόμια. Μάλιστα, προ ημερών Έλληνες υπηρεσιακοί παράγοντες και αστυνομικοί επιτελείς ενημερώθηκαν, λίγο έως πολύ, από τους Γερμανούς ομολόγους τους ότι κάθε γερμανικό αεροδρόμιο επιλέγει ουσιαστικά μόνο του την πολιτική έλεγχου τους επιβάτες του. Δεν κάνουμε δουλειά όμως έτσι…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων