Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Το deal του Ντάισελμπλουμ

Στις 20 Ιουνίου θα συζητηθεί στο Eurogroup, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ, η οριστικοποίηση του τρόπου διάσωσης των τραπεζών. Αυτό που μας αφορά είναι ότι θα αποφασιστεί αν θα έχει αναδρομική ισχύ η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων από τον ESM.

Αν αυτό συμβεί, τότε, τα 50 δις. ευρώ που δανείστηκε το ελληνικό κράτος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα του τα δώσει ο ESM και έτσι θα σβήσει 50 δις. ευρώ χρέος ή 28% του ΑΕΠ! Ωστόσο, αυτό θα συμβεί τον Απρίλιο του 2014, ένα-δυο μήνες πριν τις ευρωεκλογές. Η μείωση αυτή θα μεταφραστεί σε πολιτική επιτυχία και θα στηριχθεί με αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου και άνοδο του χρηματιστηρίου.

Οπότε, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς θα βγει στο μπαλκόνι και θα πει «στηρίξτε μας στην Ευρωβουλή» για να βγούμε στις αγορές και διάφορα τέτοια πατριωτικά. Μάλιστα, μπορεί το Βερολίνο να εκτιμήσει πως είναι κατάλληλη στιγμή και για εθνικές εκλογές, ώστε να στηρίξει Σαμαρά…

Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι, όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ «… πρωτογενές πλεόνασμα και εφαρμογή όλων των όρων και προϋποθέσεων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα.». Δεν χρειάζεται κανείς να έχει πολλή φαντασία για να καταλάβει πως οι όροι του deal έγιναν ασμένως δεκτοί από το Μέγαρο Μαξίμου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων