Γράφει η Πηνελόπη Μητρούλια
Το δείπνο που παρέθεσαν το βράδυ της Δευτέρας οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της ελληνικής επιχειρηματικής τάξης στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, στη «Στέγη της Βιομηχανίας» (έτσι επιγράφεται το νεοκλασικό που στεγάζει τα γραφεία του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος), παρά το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκε επισήμως, τουλάχιστον πριν γίνει, δεν εξέπληξε κανέναν.
Η ηγεσία των βιομηχάνων πολύ νωρίς διέγνωσε τις αλλαγές που συντελούνταν στην ελληνική κοινωνία υπό το βάρος των Μνημονίων. Ο πρώην πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος είχε κάνει το πρώτο επίσημο «άνοιγμα» στην τότε αξιωματική αντιπολίτευση (παρά τις επιφυλάξεις που είχαν εκφραστεί στους κόλπους του Συνδέσμου), το Μάιο του 2013, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου. Και ο κ. Τσίπρας τότε, είχε επιχειρήσει να κρατήσει αποστάσεις, μιλώντας για «καλούς λογαριασμούς που κάνουν τους καλούς ιδεολογικά αντιπάλους». Η δεύτερη παρουσία του σημερινού πρωθυπουργού στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ το Μάιο του 2014 δεν εξέπληξε κανέναν. Η αμηχανία της πρώτης φόρας δεν υπήρχε για καμία από τις δυο πλευρές, πόσο μάλλον που ο κ. Τσίπρας ήταν τροφοδοτημένος από τον αέρα των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών, που μόλις είχαν αναδείξει το ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα.
Σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, οι επαφές έχουν πυκνώσει, ενώ τόσο ο ΣΕΒ όσο και το σύνολο των περιφερειακών επιχειρηματικών Συνδέσμων έσπευσαν να δηλώσουν τη στήριξη τους στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του σημερινού προέδρου του Συνδέσμου Θεόδωρου Φέσσα, στην ανάγκη «ταχείας και ουσιαστικής στοίχισης όλων των δυνάμεων του τόπου προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη και με προοπτική παραμονή στην ευρωζώνη»
Μετά από αυτά, το δείπνο που παρατέθηκε στον Γιάννη Βαρουφάκη, ήταν φυσική εξέλιξη. Πόσο μάλλον που ο κ. Βαρουφάκης γνωρίζεται προσωπικά με τα περισσότερα μέλη του Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, αφού η σύζυγος του Δανάη Στράτου, είναι γόνος ενός από τα παραδοσιακότερα «τζάκια» της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Στη συνάντηση αυτή ο Θεόδωρος Φέσσας, αλλά και οι υπόλοιποι συνδαιτυμόνες αναφέρθηκαν, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εξ αιτίας της έλλειψης ρευστότητας, της αβεβαιότητας στην οικονομία, του υψηλού ενεργειακού κόστους κλπ.
Τα θέματα αυτά άλλωστε, είχε ήδη παρουσιάσει η ηγεσία του ΣΕΒ, τόσο στη συνάντηση που είχε τον Φεβρουάριο με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγαστάκη και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, όσο και στη δεύτερη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον κ. Δραγασάκη, ο οποίος μάλιστα επεξεργάζεται σχέδιο για τη διαμόρφωση βιομηχανικής πολιτικής και ο ΣΕΒ του έχει ήδη παραδώσει σχετικές μελέτες, κείμενα και προτάσεις.
Μέχρι σήμερα ο ΣΕΒ δεν έχει καταφέρει να συναντηθεί με τον καθ΄ ύλιν αρμόδιο υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος έχει και την ευθύνη για τα θέματα βιομηχανίας και ενέργειας. Μάλιστα μία συνάντηση που είχε καθοριστεί, αναβλήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου.