Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Το δεντρολίβανο, φάρμακο για το Αλτσχάιμερ;

Ο Σαίξπηρ είχε βάλει την Οφηλία να δίνει στον Αμλετ δενδρολίβανο για να την θυμάται και να τώρα που οι επιστήμη έρχεται να εξάρει τις ευεργετικές ιδιότητες του δεντρολίβανου σε ότι αφορά τη μνήμη, καθώς νέες μελέτες δείχνουν πως λειτουργεί σαν «λίπασμα».

Το άρωμα του δενδρολίβανου φρεσκάρει τη μνήμη καθώς «αναχαιτίζει» τη δράση βλαβερών ενζύμων που μπλοκάρουν τη μνήμη και βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου με θετικές επιπτώσεις στην αριθμητική δεινότητα των ατόμων που απολαμβάνουν τη μυρωδιά του. Γι΄ αυτό και το βότανο συνιστάται σε όσους έχουν προβλήματα μνήμης, αλλά και στους μαθητές που γράφουν εξετάσεις στα μαθηματικά.

Τα νέα επιστημονικά πορίσματα για το δενδρολίβανο ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας Ψυχολογίας και επικεντρώθηκαν στην 1,8-κινεόλη ένα συστατικό του φυτού που προσλαμβάνει ο άνθρωπος μυρίζοντας αιθέρια έλαια από δενδρολίβανο και η οποία επηρεάζει τους χημικούς μηχανισμούς του ανθρώπινου οργανισμού που σχετίζονται με τη μνήμη. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northumbria επικεντρώνουν τις μελέτες τους κυρίως στη «μακροπρόθεσμη μνήμη», δηλαδή στο να καλλιεργηθεί η ικανότητα να θυμηθούμε κάτι στο μέλλον. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι ατόμων μια ομάδα που εκτέλεσε ασκήσεις μνήμης σε εάν δωμάτιο αρωματισμένο με αιθέρια έλαια δεντρολίβανου, είχε εντυπωσιακά καλύτερη επίδοση από την αντίστοιχη ομάδα που λειτούργησε σε ένα άλλο δωμάτιο χωρίς δενδρολίβανο.

Οι επιστήμονες χωρίς να το λένε ευθέως, στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν τη μάστιγα του αλτσχάιμερ, εξ ου και η … «μακροπρόθεσμη μνήμη».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων