Δύο εκατομμύρια πολίτες προσήλθαν στο Δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας. Με ποινικές διώξεις απειλεί η κυβέρνηση.
Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
«Πράξη προπαγάνδας» χαρακτηρίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας την ψηφοφορία για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας. Αλλά ακόμη και πράξη προπαγάνδας να είναι, όταν σε αυτή συμμετέχουν πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες είναι εμπρηστική η στάση της κυβέρνησης να την χαρακτηρίζει «στείρα και ανώφελη» και να μην τείνει ευήκοα ώτα προς τους πολίτες της χώρας που θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν.
Εύλογα ερωτήματα είναι γιατί η κυβέρνηση της Ισπανίας δεν παίρνει παράδειγμα από τον Κάμερον; Τι είναι αυτό που φοβάται; Για να αποφευχθούν συγχύσεις πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το νόμο το δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας δεν είναι ούτε έγκυρο ούτε δεσμευτικό σε αντίθεση φυσικά με εκείνο στη Σκωτία.
Όμως ο τοπικός ηγέτης Αρτούρ Μας μίλησε για «πλήρη επιτυχία» ενώ η προσέλευση του κόσμου ήταν τεράστια. Αντί η ισπανική κυβέρνηση να ξεκινήσει κάποιου είδους συζητήσεις προκειμένου μέσα από την προσφορά πολιτικών παροχών να καταλαγιάσει το κλίμα αποστασίας, αντιθέτως ίσως δούμε τον Αρτούρ Μας ποινικά διωκόμενο για «πολιτική ανυπακοή». Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατηγορεί του οργανωτές του δημοψηφίσματος ως «μεροληπτικούς και προκατειλημμένους» ενώ προειδοποιεί ότι εντός των ημερών θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομικές ενέργειες για να αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες.
Η άλλη πλευρά κατηγορεί την κυβέρνηση απλώς για «αδιαφορία» μια λέξη που έχει μεγαλύτερη ένταση και περιεχόμενο από τις καταγγελίες του υπουργού. Ειδικά σε ένα κομμάτι του λαού που έχει την επιθυμία να αποσχιστεί από μια από τις μεγαλύτερες οικονομίας της Ευρώπης. Η απάντηση στο ερώτημα γιατί ο πρωθυπουργός της Ισπανίας δεν ‘το κάνει όπως ο Κάμερον’ ο οποίος άλλωστε βγήκε και νικητής από την αντίστοιχη δοκιμασία του με τη Σκωτία, είναι ότι για την Ισπανία μια ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας δε θα ήταν το τέλος. Θα ήταν η αρχή. Αμέσως μετά θα έρθουν οι Βάσκοι, με κίνδυνο ο χώρος αυτός της νοτιοδυτικής Ευρώπης να μοιάζει πολύ με τα Βαλκάνια μετά από λίγα χρόνια. Έχουμε λόγους λοιπόν να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση της Ισπανίας θα το φτάσει στα άκρα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ειρήνη στην Ισπανία αλλά και τη νότια Ευρώπη.