Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble φωτογραφίζει τον γαλαξία NGC 3254

Ο γαλαξίας NGC 3254 βρίσκεται σε απόσταση 118 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη γη και ανακαλύφθηκε στις 13 Μαρτίου 1785 από τον Βρετανό αστρονόμο, Ουίλιαμ Χέρσελ. H NASA δημοσίευσε φωτογραφία του και οι επιστήμονες πιστεύουν πως ίσως στο κέντρο του κρύβεται μια μαύρη τρύπα.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, αλλά ο εξαιρετικά λαμπρός πυρήνας του γαλαξία τύφλωσε το τηλεσκόπιο, δημιουργώντας τεχνικά προβλήματα.

Ο NGC 3254 ανήκει στην κατηγορία των γαλαξιών Σίφερτ που περιλαμβάνουν έναν πυρήνα, ο οποίος μπορεί ακόμα και να ξεπερνά σε φωτεινότητα ολόκληρο τον περιβάλλοντα γαλαξία.

Οι νέες παρατηρήσεις και εικόνες του Hubble στον NGC 3254 δείχνουν ότι το κέντρο του γαλαξία είναι εξαιρετικά ενεργό. Παράγει ενέργεια περισσότερη από όση όλος ο υπόλοιπος γαλαξίας γεγονός που δεν συναντάται εύκολα και χρήζει φυσικά προσοχής και μελέτης από τους ειδικούς.

Μαύρες τρύπες

Η NASA με ανακοίνωση της αναφέρει ότι όπως συμβαίνει και σε άλλους γαλαξίες Σίφερτ έτσι και σε αυτόν πιθανότατα στο κέντρο του υπάρχει μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα. Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες έχουν μάζα από ένα εκατομμύριο ως ένα δισεκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από αυτή μιας συμβατικής μαύρης τρύπας. Αυτό σημαίνει πώς όταν μια τέτοια τρύπα είναι ενεργή η ενέργεια που παράγει είναι κολοσσιαία.

Οι επιστήμονες καλούνται τώρα να εξηγήσουν την αιτία του φαινομένου και αυτό πράγματι οφείλεται σε μια γιγάντια μαύρη τρύπα ή αν συμβαίνει κάτι άλλο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων