Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Ο υπουργός ενέργειας, Γιάννη Μανιάτης, παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη συνεργασία Ρωσίας – Τουρκίας. Μιλώντας στο 25ο συνέδριο « Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», αναφέρθηκε στους τρεις αγωγούς φυσικού αερίου που προωθούνται από την Ελλάδα. Ο TAP, o EastMed και ο κάθετος διάδρομος που θα συνδέει εθνικά δίκτυα αερίου με χαμηλό κόστος. Ο EastMed, ο αγωγός που θα ενώνει Κύπρο, Κρήτη και Ηπειρωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού είναι απολύτως υλοποιήσιμος και ήδη υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για αυτό.
Παράλληλα ο κ Μανιάτης έκανε και κριτική στις Βρυξέλες για τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ σημειώνοντας: «Ελπίζω οι Βρυξέλλες να συνειδητοποιήσουν ότι εάν θέλουμε καλή συνεργασία με νέους προμηθευτές-παραγωγούς ενέργειας, οι αποφάσεις δεν μπορεί να λαμβάνονται με χρόνο γραφειοκρατίας Βρυξελλών.»
Ο υπουργός αναφέρθηκε στο διεθνές ενδιαφέρον που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τους Ελληνικούς Υδρογονάνθρακες. Σημείωσε, αναφορικά με την πτώση της τιμής του πετρελαίου, ότι παρά τα ερωτήματα για το αν και κατά πόσο θα επέλθουν αλλαγές στους επενδυτικούς σχεδιασμούς των εταιριών, οι επενδύσεις σε έρευνα και εξόρυξη ελληνικών υδρογονανθράκων αποτελούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις.
Το πιο ενδιαφέρον, ήταν ότι ο διαγωνισμός παραχώρησης σε εταιρίες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου φαίνεται να προσελκύει περισσότερο ενδιαφέρον και αγορές πακέτων δεδομένων από νέες εταιρίες, μετά τα πακέτα από τρεις εταιρίες που έχουν αγοραστεί ήδη.
Για πρώτη φορά φαίνεται πως ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει πολύ σοβαρά το ζήτημα της αξιοποίησης του ελληνικού φυσικού πλούτου, όσον αφορά αποθέματα υδρογονανθράκων, τα οποία παρέμεναν ανεξερεύνητα και αναξιοποίητα ως σήμερα. Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό (σήμερα δημοσιεύεται άρθρο μου στο rizopoulospost για τον «Ενεργειακό Πόλεμο Ρωσίας – ΕΕ») αφού με την προώθηση των αγωγών αερίων από την Ελλάδα αλλά και την έρευνα και αξιοποίηση των ντόπιων πηγών υδρογονανθράκων η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στο διεθνές παιχνίδι των ενεργειακών παιχτών.