Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Το δύσκολο είναι να παίξεις απλά

O Hugo Sanchez έλεγε πως «όποιος ανακάλυψε το ποδόσφαιρο πρέπει να λατρεύεται ως Θεός». Είναι ο βασιλιάς των σπορ και συγκινεί δισεκατομμύρια ανθρώπους γιατί μεταδίδει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα: «όλα είναι δυνατά, όλα παίζονται μέχρι το 90». Το μεγαλύτερο παιχνίδι της ζωής έχει όνομα και λέγεται ΕΥΚΑΙΡΙΑ. To ποδόσφαιρο είναι η πιο παραστατική έκφραση αυτού του μεγάλου παιχνιδιού. Ακριβώς για το λόγο αυτό δονούνται τα γήπεδα και ακριβώς για αυτό το λόγο ο μεγαλύτερος εχθρός του ποδοσφαίρου είναι τα «στημένα παιχνίδια». Διότι ακυρώνουν την αληθινή μαγεία του ποδοσφαίρου.

Χθες το βράδυ λοιπόν συμφωνήσαμε με τους φίλους που ήταν μαζί μου: “Διλήμματα τέλος. Θα δούμε Μπαρτσελόνα – Τσέλσι». Οι άντρες της παρέας το δέχθηκαν με ανακούφιση, διότι μέχρι εκείνη τη στιγμή φοβόντουσαν πως θα επιμείνω να δούμε Σαμαρά. Ωστόσο τόσες μέρες εκλογές στο γραφείο, κουράστηκα κι εγώ.

Με την ίδια ανακούφιση υποδέχθηκαν τη λύση του διλήμματος και οι γυναίκες που αποφάσισαν να κάνουν το δικό τους παιχνίδι, παίζοντας «μπιρίμπα». Ο μόνος που δεν συμφωνούσε να πάει για ύπνο, επιμένοντας «Θέλω Σαμαρά…θέλω Σαμαρά» ήταν ο οχτάχρονος γιός μου. Βεβαίως επρόκειτο για πονηρό άλλοθι καθυστέρησης και ως τέτοιο αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά. (…με δωροδοκία).

Το χθεσινό παιχνίδι Μπαρτσελόνα – Τσέλσι επιβεβαίωσε πως το καλό ποδόσφαιρο είναι πάντα ένα καλό μήνυμα στην κοινωνία και ειδικά στη νέα γενιά. Έδειξε τι μπορεί να πετύχει μια αποφασισμένη ομάδα ακόμη κι αν παίζει με 10 παίκτες, ακόμη κι αν χάνει με 2-0, ακόμη κι αν χάνει από την Μπαρτσελόνα, ακόμα κι αν χάνει μέσα στο γήπεδο της Μπαρτσελόνα!

Ήταν ίσως το πιο καθαρό, σαφές και αποτελεσματικό επικοινωνιακό μήνυμα μέσα στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Διότι η πολιτική – άσχετα με το τι λένε διάφοροι «επαΐοντες» του κομματικού σωλήνα – είναι η διαχείριση των συμβόλων. Συνεπώς, μετά το χθεσινό παιχνίδι, αν είχαμε τη δυνατότητα και το μυαλό που χρειάζεται, θα έπρεπε να αναθέσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας στην Τσέλσι και τον προπονητή της! Απέδειξαν – με την αξιοπιστία που αναζητάει εναγωνίως αυτή τη στιγμή κάθε Έλληνας – πως μπορούν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, να γυρίσουν ένα παιχνίδι που φαίνεται χαμένο και να κερδίσουν την πρόκριση!

Αυτή είναι και η απάντησή μου σε όσους με ρωτούν ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του Ηγέτη που έχει ανάγκη η χώρα. Χαρακτηριστικά που τα επιδεικνύουν ηγέτες χωρίς εξουσία, όπως υπήρξε χθες βράδυ η ομάδα της Τσέλσι.

ΥΓ: Για τις διαφημιστικές εταιρείες που υποστηρίζουν τα δύο (μάλλον) μεγάλα κόμματα, θυμίζω τι έλεγε ο Johan Cruyff: «Το ποδόσφαιρο είναι απλό. Το δύσκολο είναι να παίξεις απλά». Συνεπώς αφήστε τις…. μπούρδες!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων