Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέτρεψε την Τουρκία να επιταχύνει τον αγώνα της κατά του πληθωρισμού, επισημαίνοντας μια πολιτικά ευαίσθητη επικείμενη αύξηση των μισθών ως πιθανό σημείο καμπής.
«Η σταδιακή προσέγγιση των αρχών για την καταπολέμηση του πληθωρισμού παρατείνει την περίοδο κατά την οποία μπορεί να εμφανιστούν κίνδυνοι», ανέφερε το Ταμείο σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή μετά από μια επίσκεψη ρουτίνας στα κράτη μέλη, γνωστή ως αξιολόγηση του άρθρου IV.
Συνέστησε «μεγαλύτερα και πιο εμπροσθοβαρή» μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και «προέτρεψε τις αρχές να προχωρήσουν με συντονισμένες δημοσιονομικές, νομισματικές και εισοδηματικές πολιτικές».
‘Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ανέφερε ότι η αναπροσαρμογή των μισθών στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και όχι στον προηγούμενο πληθωρισμό θα μπορούσε να «βοηθήσει σημαντικά» στη συγκράτηση των τιμών.
Ερώτημα πόσο θα ανεβάσει τον κατώτατο μισθό
Οι τράπεζες της Walls Street παρακολουθούν στενά για ενδείξεις σχετικά με το πόσο η κυβέρνηση θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό το 2025, με την Deutsche Bank να επικαλείται προσδοκία 25%-30% μετά από πρόσφατη επίσκεψή της.
Η Τουρκία αύξησε τον κατώτατο μισθό δύο φορές το 2023, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους εργαζόμενους που αντιμετώπιζαν μια κλιμακούμενη κρίση κόστους ζωής σε μια χρονιά εκλογών. Το 2024 η κυβέρνηση τον αύξησε μόνο μία φορά παρά τις εκκλήσεις των εργατικών συνομοσπονδιών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ανοδος-έκπληξη για τον μηνιαίο πληθωρισμό
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας επιβραδύνθηκε λιγότερο από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι και ο προτιμώμενος δείκτης της κεντρικής τράπεζας αυξήθηκε τον περασμένο μήνα, καθυστερώντας ενδεχομένως τις συζητήσεις σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων που αναμένονται το τέταρτο τρίμηνο.
Ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 49,4% τον περασμένο μήνα από 52% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την κρατική στατιστική υπηρεσία TurkStat. Η μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg έκανε λόγο για πληθωρισμό 48,3%, με την υψηλότερη πρόβλεψη στο 48,7%.
Ο μηνιαίος πληθωρισμός, ο προτιμώμενος δείκτης της κεντρικής τράπεζας, ήταν 2,97% έναντι 2,47% τον προηγούμενο μήνα και υψηλότερος από όλες τις προβλέψεις σε ξεχωριστή δημοσκόπηση.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr