Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης
Ανταπόκριση από το Βερολίνο
Οι Γερμανοί, ως γνωστόν, είναι ιδιαίτερα τυπικοί. Τυπικοί φυσικά και ως προς τις διακοπές τους, τις οποίες σέβονται και τηρούν απαρέγκλιτα. Υπό αυτό το πρίσμα, στη Γερμανία όλα ξαναπαίρνουν ζωή από τη Δευτέρα 4/1, όταν και όλοι επιστρέφουν σιγά-σιγά από τις διακοπές τους. Και όμως, τα πολιτικά προβλήματα για την Άνγκελα Μέρκελ δεν πήγαν διακοπές. Πέραν των γνωστών (ευρωκρίση, προσφυγικό κ.α.), η Καγκελάριος είναι αντιμέτωπη με δύο ακόμα σοβαρά ζητήματα: αφενός, πρέπει να διαχειριστεί την νέα κυβέρνηση της Πολωνίας, η οποία ρέπει προς τον αυταρχισμό σε ορισμένα σοβαρά ζητήματα, κάτι που είναι ασύμβατο με τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ παράλληλα έχει μπροστά της κρίσιμες εκλογές σε κρατίδια-κλειδιά ( π.χ. όπως η Βάδη-Βυρτεμβέργη ), με το ενδεχόμενο συνεργασίας CDU και Εναλλακτικής για τη Γερμανία να αρχίζει να προβάλλει δειλά-δειλά.
Στα της Πολωνίας, η νέα υπερσυντηρητική, πολωνική κυβέρνηση περνά νομοθετήματα που περιορίζουν τις ελευθερίες των ΜΜΕ, με την κυβέρνηση να μπορεί πλέον να αλλάζει τους διευθυντές όλων των μέσων που έχουν κρατική άδεια λειτουργίας. Η πράξη αυτή, αλλά και η γενικότερη πολιτεία της πολωνικής κυβέρνησης έχει χτυπήσει καμπανάκια κινδύνου στο Βερολίνο, αλλά και στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιουνκερ αποφάσισε να θέσει το θέμα της Πολωνίας στην ατζέντα του Κολλεγίου των Επιτρόπων στις 13/1, ενώ και ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος είναι και αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ, αναφέρει στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine πως θα έχει την Πολωνία υπό επιτήρηση.
Πάντως, η πολωνική πλευρά δεν μένει ανενεργή και ρίχνει γέφυρες προς τη Γερμανία, με μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Πολωνού ΥΠΕΞ Βίτολντ Βαστσικόφσκι στην εφημερίδα Bild. Σε αυτή τη συνέντευξη, ο Πολωνός αξιωματούχος αναφέρει πως «λίγη περισσότερη κατανόηση από τη Γερμανία θα ήταν ευχής έργον», κάνοντας άνοιγμα προς το Βερολίνο και προσθέτοντας πως η Γερμανία έχει αποφασιστικό λόγο στην ευρωπαϊκή χορεία. «Οι Γερμανοί θα πρέπει να αποφασίσουν, τι περιμένουν από την Πολωνία. Χρειάζεστε την Πολωνία ως buffer zone απέναντι στη Ρωσία; Ως προμηθευτή φτηνού εργατικού δυναμικού; Ως προμηθευτή και πεδίο εργασίας για μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις; Ή είμαστε εμείς, η Πολωνία, σε όλες τις μεγάλες οικονομικές διαφορές ένας σύμμαχος της Γερμανίας, τουλάχιστον ως προς την επίλυση προβλημάτων στο δικό μας κομμάτι της Ευρώπης;», διερωτήθηκε με νόημα ο κ. Βαστσικόφσκι.
Και φυσικά, δεν είναι αυτό το μόνο πρόβλημα της κ. Μέρκελ. Την ωρα που το προσφυγικό πρόβλημα θ’ αρχίσει και πάλι να όζει και μάλιστα υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες (αυτές τις μέρες στη Γερμανία επικρατεί δριμύ ψύχος), η Καγκελάριος θα πρέπει να ασχοληθεί και με το εσωτερικό, καθώς στο καλαντάρι του 2016 είναι σημειωμένες με κόκκινα γράμματα οι ημερομηνίες εκλογών σε αρκετά κρατίδια, εκλογές-κλειδιά και για την πορεία προς τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017. Έτσι, τον Μάρτιο θα λάβουν χώρα τριπλές εκλογές στα κρατίδια της Βάδης-Βυρτεμβέργης, της Ρηνανίας-Παλατινάτου και της Σαξονίας-Ανχαλτ. Πρόκειται, όπως προαναφέραμε, για κρίσιμα κρατίδια. Φερ ειπείν, η Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι κρατίδιο-βαρόμετρο, στη Σαξονία-Άνχαλτ το CDU είχε πρωτεύσει, ενώ στη Ρηνανία-Παλατινάτο δίνει αγώνα το ανερχόμενο αστέρι των Χριστιανοδημοκρατών Γιούλια Κλοκνερ.. Και όλα αυτά, την ώρα που και στα τρία κρατίδια η ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία μοιάζει να μπαίνει άνετα στα τοπικά κοινοβούλια και έχουν ξεκινήσει ήδη τα πρώτα σενάρια για πιθανή μετεκλογική συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ.
Όπως και να έχει, το ξεκίνημα του 26 για την Άνγκελα Μέρκελ μόνο εύκολο δεν θα είναι. Και φυσικά, πιθανότατα εντός Ιανουαρίου, το πρόγραμμά της θα έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς λεπτομέρειες μένουν για να κλειδώσει η επίσκεψη του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου, επίσκεψη που εκκρεμεί από τον Ιούλιο (είχε προγραμματιστεί) και δεν έγινε ούτε τον Νοέμβριο, λόγω ζητημάτων στο πρόγραμμα της κ. Μέρκελ.