Του Βασίλη Φεύγα
Πολιτικός Επιστήμονας, Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας
Έπειτα από πολλά χρόνια ενασχόλησης με την δημόσια και πολιτική επικοινωνία κατέληξα στο συμπέρασμα πως ένα από τα βασικά προβλήματα με τους Έλληνες πολιτικούς είναι η έλλειψη κοσμοπολιτισμού.
Με την έννοια του κοσμοπολιτισμού σαφώς δεν εννοώ αν έχουν επισκεφθεί τον Μαυρίκιο, τις βαυαρικές άλπεις ή άλλα κοσμικά θέρετρα για τις καλοκαιρινές ή χειμερινές τους διακοπές. Εκείνο που πρωτίστως εννοώ είναι εάν διαθέτουν επαρκή γνώση για τα όσα διαδραματίζονται εκτός Ελλάδας. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά ευρύτερα τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Αλλά ας μείνουμε στον τομέα των πολιτικών εξελίξεων.
Μια χαρακτηριστική περίπτωση των όσων προανέφερα είναι η πράξη του Δημάρχου Χαλανδρίου (και αυτός πολιτικό είναι) να ακουστεί ο ύμνος του ΕΑΜ στην παρέλαση της πόλης του. Σε μια περίοδο όπου γύρω από τη χώρα μας γίνεται ο κακός χαμός (σφαγές από τον ISIS 1000 χλμ μακριά από τα σύνορα μας, νέες εντάσεις στα Βαλκάνια, ένταση στην Κύπρο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κατάσταση στην Ουκρανία και πολλές άλλες βέβαια διεθνείς εξελίξεις που επηρεάζουν τη χώρα μας ή την πολιτική της Ε.Ε) προτάχθηκε από τη δημοτική αρχή μια συμβολική ενέργεια που στο παρελθόν έχει διχάσει τους Έλληνες πολίτες. Η ενέργεια αυτή σε καμία περίπτωση δεν υπηρετεί την ανάγκη εθνικής ενότητας που είναι επιβεβλημένη αυτές τις ώρες εξαιτίας τόσο της εσωτερικής κατάστασης, όσο και των όσων συμβαίνουν στο γεωπολιτικό χάρτη.
Όπως έγραψα και στη σελίδα μου στο Facebook: “Άντε λέω εγώ τώρα να μερακλώσουν και μερικοί “δεξιοί” δήμαρχοι και να βάζουν τα αντάρτικα του Ζέρβα. Θα είμαστε μια ωραία κατάσταση…”
Ασφαλώς η παραπάνω ενέργεια του Δημάρχου Χαλανδρίου δεν είναι η μοναδική. Ούτε και η πιο σοβαρή. Υπάρχουν και άλλες σοβαρότερες που υποδηλώνουν την έλλειψη γνώσης για τα όσα συμβαίνουν εκτός Ελλάδας και επηρεάζουν ασφαλώς περισσότερο τη ζωή μας. Αλλά μιας και πραγματοποιήθηκε ανήμερα της εθνικής μας εορτής την αναφέρω ως ενδεικτική του στενού μικρόκοσμου στον οποίο ζει ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού μας συστήματος.