Πολυγραφότατος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τις ημέρες των εορτών. Εμφανίστηκε με άρθρα του στις εφημερίδες για να τονώσει το ηθικό των πολιτών (διάβαζε των πάλαι ποτέ ψηφοφόρων του κόμματός του). Το πιο ενδιαφέρον από αυτά ήταν η παρουσίαση-υπό μορφή εγκωμίου-του βιβλίου του καθηγητή Peter Bofinger «Επιστροφή στο Μάρκο; Η Γερμανία χρειάζεται το Ευρώ» (Εκδόσεις Πόλις). Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά πως πρόκειται για τον καλύτερο «συνήγορο των ελληνικών επιχειρημάτων προς το γερμανικό και γενικότερα το ευρωπαϊκό κοινό, καθώς αφενός ανατρέπει πλήρως όλα τα αρνητικά στερεότυπα που επί μήνες καλλιεργήθηκαν σε βάρος της Ελλάδας, αφετέρου δε παρουσιάζει με ενάργεια τη δύσκολη πραγματικότητα των ευρωπαϊκών συσχετισμών και των βαθειά ριζομένων οικονομικών εθνικισμών».
Ο καθηγητής Bofinger επικαλούμενος τα ίδια τα επίσημα στοιχεία του ΔΝΤ επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι αυτή που έχει κάνει την εντυπωσιακότερη δημοσιονομική προσαρμογή, τη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος που φτάνει τις 8,6 ποσοστιαίες μονάδες, όταν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βρίσκονται αρκετά πίσω, στη δεύτερη και τρίτη θέση, με 5,7 ποσοστιαίες μονάδες μείωσης. Επίσης, πληροφορεί τους Γερμανούς αναγνώστες του ότι ο Έλληνας εργαζόμενος απασχολείται 2119 ώρες το χρόνο, 50% περισσότερο από τον Γερμανό που απασχολείται μόνο 1390 ώρες. Και πριν από την τελευταία αλλαγή στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς, η μέση πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης ήταν 61,9 έτη στην Ελλάδα, έναντι 61,8 ετών στην Γερμανία.
O Bofinger “θυμίζει ότι η Ελλάδα δεν είχε πρόβλημα δημοσίων δαπανών, καθώς αυτές βρισκόντουσαν σχετικά κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (45,8% προς 48% του ΑΕΠ), αλλά περισσότερο πρόβλημα δημοσίων εσόδων (40,2% προς 45,1% του ΑΕΠ). Αν και από πλευράς δημοσίων εσόδων η Ελλάδα βρισκόταν πιο πάνω από χώρες, όπως η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η Ελβετία και η Ιρλανδία για την περίοδο 2000-2007”. Τέλος, ο Γερμανός καθηγητής υπογραμμίζει ότι «η συζήτηση για την περιβόητη Grexit προκάλεσε νομισματική ανασφάλεια όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες της περιφέρειας της ΟΝΕ».
O καθηγητής τα λέει, το ερώτημα είναι ποιος (εκτός από τον Βενιζέλο) τον ακούει;